+ Предложи новина
12.02.2018

След едва 5 години експлоатация сградата на ново училище във Варна потъва

След едва 5 години експлоатация сградата на ново училище във Варна потъва

 5 години се оказа срокът на годност на новопостроено варненско училище. Школото затвори през декември заради наложителен спешен ремонт, а тези дни притеснените родители се запитаха кога децата им ще могат да се върнат в класните стаи. Твърд отговор засега няма. Става дума за НУ "Васил Левски" в квартал "Аспарухово". То бе тържествено открито през 2012 г. от вицепрезидента Маргарита Попова, след като на мястото на старата сграда бе вдигната нова. Скоро след това покривът му прокапа, а според общинския съветник Костадин Костадинов има и проблем в основите, тъй като зданието потъва. Малко преди коледната ваканция община Варна изведе около 400-те деца и ги "разквартирова" в съседни учебни заведения. Бе констатиран "некачествен строеж на сградата, която не отговаря на изискванията по чл. 169 от ЗУТ" (устойчивост, безопасност и т.н.). Градската управа съобщи тогава, че ще съди изпълнителя "Стоянстрой" ЕООД и наздорника "Стройконтрол" ООД.

 На една от последните сесии на общинския съвет Костадинов попита кмета Иван Портних (ГЕРБ) колко е струвал строежът и дали отговорност ще бъде потърсена от служителите, възложили поръчката. Отговор той не получи. По информация на Радио Варна проектът е на стойност 4 млн. лв.

 "Старата сграда на училището е била строена преди 1944 г., по царско време. Тя дори не е имала елементарни течове на покрива. Оплакването бе, че училището е с външни тоалетни, затова се наложи нова сграда. Всичко случило се е комично, нелепо и обидно", коментира Костадинов.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ