+ Предложи новина
07.08.2019

След 10-годишно прекъсване възстановяват паралелка за асансьорни техници в София

След 10-годишно прекъсване възстановяват паралелка за асансьорни техници в София

 Асансьорните техници се връщат в училище наесен след 10-годишно прекъсване и липса на кандидат-гимназисти за тази специалност. Бъдещите специалисти, които ще борят недостига на кадри в сферата, на 15 септември ще прекрачат прага на столичната Професионална гимназия по транспорт и електротехника „Хенри Форд“.

 В паралелката „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“ вече са записани 10 деца, обясни директорът на гимназията инж. Таньо Стойчев. Желаещите обаче са достатъчни за реализирането на дуалната паралелка, тъй като тя е защитена и може да стартира с 9 ученици. Броят на кандидат-асансьорните техници, обучавани в „Хенри Форд“, може да нарасне. „Записването ще продължи до 10 септември, което означава, че ще има и допълнително приети ученици“, уточни директорът. След две години в училището ще бъде изграден и център за обучение с учебен асансьор на който гимназистите ще могат да се упражняват. За специалните предмети, които почват от втория срок на 10-и клас, пък е изградена лаборатория по силова електротехника. В нея са вложени над 20 000 лв., като от модерния кабинет ще могат да се възползват и приетите в паралелката за градския транспорт. „Няма да преподаваме история на съответната дисциплина. При нас всичко е най-модерно, за да може ученикът в реални производствени условия да упражнява това, което трябва да усвои като умения, диагностика на съответната апаратура и уреди“, заяви Стойчев.

 Въпреки че кандидати за асансьорни техници вече има и такава паралелка ще бъде сформирана през следващата учебна година в столицата, други 21 няма да бъдат реализирани. След първото класиране бяха закрити 15, а след третото се оказа, че ще бъдат закрити още 6нот които 5 са професионални, обясни шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева. Три от несформираните класове са в софийска Гимназия по хлебни и сладкарски технологии. Недостатъчно са и желаещите за „Експлоатация на електромобилния транспорт“ в Гимназията по транспорт „Макгахан“ и „Поръчка на облекла“ в ПГ по облекло.

 Кастрева се надява останалите некласирани в гимназиите в столицата 386 деца да успеят да запълнят свободните 871 места и да няма други закрити паралелки. От справка в сайта на образователния инспекторат става ясно, че единични незаети бройки има и в най-желаните гимназии. В СМГ и 164-та гимназия са по три, а в 73-то СОУ и ТУЕС – по едно.

 Закрити паралелки и свободни места, които надвишават неприетите ученици, има не само в столицата, а в цялата страна. Във Великотърновска област няма да се реализират четири специалности. През учебната 2019 - 2020 г. няма да се обучават младежи в професионалните направления „Спедитор логистик”, която подготвя търговски посредници и агенти за спедиция на товари, както и „Техник приложник” в гимназията по електроника. Закрити са още специалност „Машини и системи с централно процесорно устройство, дуална форма на обучение” в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски” и паралелката „Електрически машини и апарати” в ПГ по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов” в Горна Оряховица, в която се подготвят електротехници. В Природоматематическата гимназия и Професионалната гимназия „Ем. Станев” пък всички класове вече са със запълнен капацитет.

 Четири паралелки в четири училища се закриват в Русенска област. Липсват желаещи за оператори в дървообработването и затова в ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ се закрива паралелката в специалността „Производство на тапицирани изделия“. В селскостопанската гимназия в Образцов чифлик няма да стартира паралелка с две направления - ветеринарен техник и контрол и качество на храните и напитките.

В Пиринско поради липса на кандидат-гимназисти на първото класиране бяха закрити 9 класа в 8 училища – 3 обединени, 4 професионални гимназии и една профилирана гимназия. В района незаетите места са 488, като една част от тях са в маломерни специалности. Според шефа на регионалния образователен инспекторат Ивайло Златанов ситуацията в ПГЕЕ – Банско, е притеснителна. Там при прием в две паралелки свободните места са 20. В ПЛТГ „Н. Вапцаров” в курортния град пък в двата класа има записани общо 23-ма ученици, или непопълнените бройки са 29. Златанов обаче обеща, че на този етап няма да се закриват други паралелки.

В житницата на България не щат да стават земеделци и хлебари

 120 са свободните места в петте професионални гимназии в Добрич след третия етап на приема. В Гимназията по аграрно стопанство има 21 незаети бройки, и то в паралелки, типични за Добруджа – „Фермер – производител на селскостопанска продукция“ и „Механизация на селското стопанство“. Професионалната гимназия по туризъм разполага пък с 12 свободни места за 3 паралелки, като най-малко е запълнена тази със специалност „Производство на хляб и хлебни изделия“ – свободните места са 9. В Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост има 32 места за четири професии. За Гимназията по техника и строителство „Михаил Ломоносов” местата са 33 за 4 професии. 17 свободни места има и за професията „Ветеринарна медицина”. Според началника на РУО – Добрич, Жоро Тошков за поредна година сформирането на паралелките в професионалните гимназии става трудно, за разлика от средните училища и профилираните гимназии. Има и все още деца, които не са приети, но броят им не е уточнен. Засега новозакрити паралелки след записването на третия етап в Добрич няма.

 Близо 20%, или всяко пето място, от общия прием за учебната 2019/2020 г. в шуменските паралелки са незаети. Общо 290 са вакантните места в областта, тъй като няма достатъчно желаещи кандидати. Празни чинове остават в 21 школа в 36 паралелки, като в голяма част от учебните заведения празни няма да останат само чиновете, а цели класни стаи. Това са предимно училища извън областния център и вероятността да бъдат запълнени до 15 септември е дори теоретически равна на нула, тъй като демографски няма откъде да се появят повече ученици, отколкото са завършили 7-и клас през учебната 2018/2019 година.

 В самия Шумен все още има свободни места в 7 училища. 11 вакантни стола има в СУ „Васил Левски“ в паралелка „Софтуерни и хардуерни науки - информатика и информационни технологии“. Пет незаети бройки има в т.нар. спортна паралелка на СУ „Трайко Симеонов“, една е бройката в музикалната паралелка на СУ „Сава Доброплодни“. Останалите незаети места са в професионални гимназии в града.

 Заради недостатъчен брой ученици в Кюстендилско една паралелка е преобразувана след третия етап на приема след 7-и клас. Паралелките от специалности „Промишлена електроника“ и „Електрообзавеждане на производството“ в ПТГ "Джон Атанасов" – Кюстендил, са слети в специалност „Електрообзавеждане на производството“. Заради недостиг на деца пък е преустановен приемът в друга паралелка в района - „Физическо възпитание и спорт“ в СУ "Св. Кл. Охридски" – Дупница.

 Кандидатстващите седмокласници в Кюстендилско през тази година бяха 902-ма, като те се бореха за общо 1073 места в паралелките от областта. За свободните места след третия етап на класиране могат да кандидатстват седмокласници, отговарящи на изискванията за участие в приема. „Учениците подават в избраното от тях училище заявление до директора и необходимите документи“, обявиха от РУО - Кюстендил.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ