+ Предложи новина
07.08.2019

След 10-годишно прекъсване възстановяват паралелка за асансьорни техници в София

След 10-годишно прекъсване възстановяват паралелка за асансьорни техници в София

 Асансьорните техници се връщат в училище наесен след 10-годишно прекъсване и липса на кандидат-гимназисти за тази специалност. Бъдещите специалисти, които ще борят недостига на кадри в сферата, на 15 септември ще прекрачат прага на столичната Професионална гимназия по транспорт и електротехника „Хенри Форд“.

 В паралелката „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“ вече са записани 10 деца, обясни директорът на гимназията инж. Таньо Стойчев. Желаещите обаче са достатъчни за реализирането на дуалната паралелка, тъй като тя е защитена и може да стартира с 9 ученици. Броят на кандидат-асансьорните техници, обучавани в „Хенри Форд“, може да нарасне. „Записването ще продължи до 10 септември, което означава, че ще има и допълнително приети ученици“, уточни директорът. След две години в училището ще бъде изграден и център за обучение с учебен асансьор на който гимназистите ще могат да се упражняват. За специалните предмети, които почват от втория срок на 10-и клас, пък е изградена лаборатория по силова електротехника. В нея са вложени над 20 000 лв., като от модерния кабинет ще могат да се възползват и приетите в паралелката за градския транспорт. „Няма да преподаваме история на съответната дисциплина. При нас всичко е най-модерно, за да може ученикът в реални производствени условия да упражнява това, което трябва да усвои като умения, диагностика на съответната апаратура и уреди“, заяви Стойчев.

 Въпреки че кандидати за асансьорни техници вече има и такава паралелка ще бъде сформирана през следващата учебна година в столицата, други 21 няма да бъдат реализирани. След първото класиране бяха закрити 15, а след третото се оказа, че ще бъдат закрити още 6нот които 5 са професионални, обясни шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева. Три от несформираните класове са в софийска Гимназия по хлебни и сладкарски технологии. Недостатъчно са и желаещите за „Експлоатация на електромобилния транспорт“ в Гимназията по транспорт „Макгахан“ и „Поръчка на облекла“ в ПГ по облекло.

 Кастрева се надява останалите некласирани в гимназиите в столицата 386 деца да успеят да запълнят свободните 871 места и да няма други закрити паралелки. От справка в сайта на образователния инспекторат става ясно, че единични незаети бройки има и в най-желаните гимназии. В СМГ и 164-та гимназия са по три, а в 73-то СОУ и ТУЕС – по едно.

 Закрити паралелки и свободни места, които надвишават неприетите ученици, има не само в столицата, а в цялата страна. Във Великотърновска област няма да се реализират четири специалности. През учебната 2019 - 2020 г. няма да се обучават младежи в професионалните направления „Спедитор логистик”, която подготвя търговски посредници и агенти за спедиция на товари, както и „Техник приложник” в гимназията по електроника. Закрити са още специалност „Машини и системи с централно процесорно устройство, дуална форма на обучение” в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски” и паралелката „Електрически машини и апарати” в ПГ по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов” в Горна Оряховица, в която се подготвят електротехници. В Природоматематическата гимназия и Професионалната гимназия „Ем. Станев” пък всички класове вече са със запълнен капацитет.

 Четири паралелки в четири училища се закриват в Русенска област. Липсват желаещи за оператори в дървообработването и затова в ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ се закрива паралелката в специалността „Производство на тапицирани изделия“. В селскостопанската гимназия в Образцов чифлик няма да стартира паралелка с две направления - ветеринарен техник и контрол и качество на храните и напитките.

В Пиринско поради липса на кандидат-гимназисти на първото класиране бяха закрити 9 класа в 8 училища – 3 обединени, 4 професионални гимназии и една профилирана гимназия. В района незаетите места са 488, като една част от тях са в маломерни специалности. Според шефа на регионалния образователен инспекторат Ивайло Златанов ситуацията в ПГЕЕ – Банско, е притеснителна. Там при прием в две паралелки свободните места са 20. В ПЛТГ „Н. Вапцаров” в курортния град пък в двата класа има записани общо 23-ма ученици, или непопълнените бройки са 29. Златанов обаче обеща, че на този етап няма да се закриват други паралелки.

В житницата на България не щат да стават земеделци и хлебари

 120 са свободните места в петте професионални гимназии в Добрич след третия етап на приема. В Гимназията по аграрно стопанство има 21 незаети бройки, и то в паралелки, типични за Добруджа – „Фермер – производител на селскостопанска продукция“ и „Механизация на селското стопанство“. Професионалната гимназия по туризъм разполага пък с 12 свободни места за 3 паралелки, като най-малко е запълнена тази със специалност „Производство на хляб и хлебни изделия“ – свободните места са 9. В Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост има 32 места за четири професии. За Гимназията по техника и строителство „Михаил Ломоносов” местата са 33 за 4 професии. 17 свободни места има и за професията „Ветеринарна медицина”. Според началника на РУО – Добрич, Жоро Тошков за поредна година сформирането на паралелките в професионалните гимназии става трудно, за разлика от средните училища и профилираните гимназии. Има и все още деца, които не са приети, но броят им не е уточнен. Засега новозакрити паралелки след записването на третия етап в Добрич няма.

 Близо 20%, или всяко пето място, от общия прием за учебната 2019/2020 г. в шуменските паралелки са незаети. Общо 290 са вакантните места в областта, тъй като няма достатъчно желаещи кандидати. Празни чинове остават в 21 школа в 36 паралелки, като в голяма част от учебните заведения празни няма да останат само чиновете, а цели класни стаи. Това са предимно училища извън областния център и вероятността да бъдат запълнени до 15 септември е дори теоретически равна на нула, тъй като демографски няма откъде да се появят повече ученици, отколкото са завършили 7-и клас през учебната 2018/2019 година.

 В самия Шумен все още има свободни места в 7 училища. 11 вакантни стола има в СУ „Васил Левски“ в паралелка „Софтуерни и хардуерни науки - информатика и информационни технологии“. Пет незаети бройки има в т.нар. спортна паралелка на СУ „Трайко Симеонов“, една е бройката в музикалната паралелка на СУ „Сава Доброплодни“. Останалите незаети места са в професионални гимназии в града.

 Заради недостатъчен брой ученици в Кюстендилско една паралелка е преобразувана след третия етап на приема след 7-и клас. Паралелките от специалности „Промишлена електроника“ и „Електрообзавеждане на производството“ в ПТГ "Джон Атанасов" – Кюстендил, са слети в специалност „Електрообзавеждане на производството“. Заради недостиг на деца пък е преустановен приемът в друга паралелка в района - „Физическо възпитание и спорт“ в СУ "Св. Кл. Охридски" – Дупница.

 Кандидатстващите седмокласници в Кюстендилско през тази година бяха 902-ма, като те се бореха за общо 1073 места в паралелките от областта. За свободните места след третия етап на класиране могат да кандидатстват седмокласници, отговарящи на изискванията за участие в приема. „Учениците подават в избраното от тях училище заявление до директора и необходимите документи“, обявиха от РУО - Кюстендил.

Източник: www.monitor.bg


Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Зумба
Уроци по Руски език София Младост
Италиански за начинаещи
Руски език за начинаещи online
Начално ниво на Английски език
Индивидуални уроци по Руски език
Частна детска градина София Хаджи Димитър
Салса училище София
Уроци по Английски език Бургас
Улични танци
Научи Английски в къщи
Индивидуални тренировки по Футбол
Урок по Английски
Курс по Немски Стара Загора
Счетоводен курс София
Матури География
Уроци по Български език Пловдив
Курсове Маникюр
Частна детска ясла София Борово
Компютърни курсове Пловдив
Шофьорски курсове в София
Частно училище София
Уроци по История за 8 клас
Бокс тренировки дома видео
Как да науча Немски език
Частен учител по Английски София
Немски училища в София
Зумба танци видео
Уроци по Плуване за деца в Русе
Спортни танци за деца София
Уроци по Китара София
Сугестопедия Английски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ