+ Предложи новина
20.08.2016

Скаутски лагери разнообразяват лятото на децата

Скаутски лагери разнообразяват лятото на децата

  Група от петнайсетина деца от София зарязаха игрите пред компютрите и решиха да тръгнат на скаутски лагер в околностите на Смолян. Заедно с тях е учителят Янко Карапаунов, който ги развежда из планините и поляните на Родопите и ги учи как да оцеляват сред дивата природа. Групата скаути посетиха и Националната астрономическа обсерватория "Рожен", Момчиловата крепост, където гледаха филма и легендата за Момчил юнак. "Аз съм за втора поредна година в тази група и много ми харесва. Тук се учим как да живеем сред природата и да си опънем палатки. Скаутският живот е много интересен, а освен това човек вижда и райските гледки, които предлагат Родопите. На път към една от целите намерих бивна от глиган и си я запазих за спомен", сподели една от девойките, престрашили се да се докоснат до скаутският живот. 

 "Децата се учат и как да запалят огън с подръчни средства, но и да опазят гората, защото това е важно за природата. Те знаят, че ако оставят огъня да гори, ще стане пожар и всички дървета ще бъдат унищожени. Уча ги да оцеляват, така те трупат опит, създавам им ред и дисциплина", коментира техният по-голям приятел, както те го наричат - Янко Карапаунов. 

 Младите скаути се запознаха с тайните на необятния космос, какво се е случило след Големият взрив, има ли вода на Марс, стъпването на Луната от Нийл Армстронг. Най-интересна за тях бе теорията на учените, че е възможно хората да не са сами и някъде в космоса да има извънземен живот. Децата бяха много любознателни и с особено внимание слушаха лекцията на Никола Петров, директор на НАО "Рожен", който ги запозна и с това как се е зародил животът на нашата планета и изчезването на динозаврите. Най-хубавото на този лагер според децата е, че не се застояват пред компютрите и така се движат повече. В едно обаче всички са единодушни - животът на лагерниците никак не е лесен и изпитанията, които преминават, ги зареждат със сила и енергия за нови преживявания през следващото лято.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ