+ Предложи новина
18.10.2016

Скандали тресат пловдивското ОУ „Димитър Талев”

Скандали тресат пловдивското ОУ „Димитър Талев”

 Пловдивско училище си е наело адвокат и от февруари му плаща по 400 лева на месец, а в същото време с мотив липса на пари и необходимост от съкращаване на щата освобождава завеждащия администрацията. Този ход прелял чашата на търпението на засегнатата служителка от ОУ „Димитър Талев”, която поради длъжността си и преминаването на цялата документация през нея отдавна е свидетел на нарушения в училището от страна на директорката Ирина Чолакова. „В началото считах, че е въпрос на незнание и липса на опит, но с времето се убеждавам, че това е преднамерено поведение на човек, който счита, че е над закона, че е недосегаем”, казва служителката.

 Тя твърди, че в училището цари анархия в резултат на управленските решения на  шефката, а екипът работи под стрес и заплахи. В потвърждение на думите си посочва 12 административни нарушения и  18 финансови. Сигналът е изпратен до ръководителите на 10 институции,  сред които премиерът Бойко Борисов, просветният министър Меглена Кунева, шефката на РУО  Иванка Киркова, омбудсманът Мая Манолова, кметът Иван Тотев, както и до Окръжна прокуратура, Агенцията за държавна и финансова инспекция, Синдиката на българските учители към КНСБ.

 Ирина Чолакова пое ОУ „Димитър Талев” миналото лято след спечелен конкурс. Колективът я прие радушно и се опитвахме да бъдем в помощ. За съжаление не такова беше отношението на новоназначения директор към останалите, се казва в жалбата.

 Наскоро стана ясно, че ОУ „Димитър Талев” сключва договори за доставки и ремонт на завишени цени, а главната счетоводителка заема неправомерно длъжността, без да има нужния за това ценз и опит, се твърди в сигнала до 10 институции. Според завеждащата ЗАС, нарочена за уволнение, фирмите се избират от директора и техническия секретар. „Думата прозрачност в работата на г-жа Чолакова не съществува. Стойностите на сключените договори  са значително над пазарните цени, а това води до съмнение за работата на директора с делегирания бюджет”, гласи сигналът. По предписание на лицензирана фирма например били сменени осветителните тела, като цената, която предложила наетата фирма, била над пазарната. През юли били поставени  7 климатика за 15 624 лева, което е твърде скъпо за избрания клас. Доставката и монтажа осъществила фирма „Термо полис” ООД, която била наета и за ремонт на отоплителната система във физкултурния салон. Срещу 7228, 70 лева били махнати чугунените радиатори  и върнати на вторични суровини срещу 300 лева, а на тяхно място били поставени тенекиени.

 Въпреки твърденията за дефицит в делегирания бюджет и налагащи се съкращения, само през това лято училището похарчило крупни суми - 12 227,76 лв., за ремонт на сцена и още 8500 за арка към нея, 9000 лв. за поливна система на тревата, 25 000 лв. за мебели в класните стаи. Директорката обновила кабинета си за 8000 лв., като се говори, че няколко пъти го пребоядисали, докато хареса цвета. В същото време не е пипната учителската стая. Още с постъпването си на работа Чолакова сключила договор с нова фирма по програма „Училищен плод”. През миналата учебна година тя доставяла моркови на цена над 6 лв. за килограм. На празника на училището лицето, което доставя плодовете и зеленчуците, ми остави кафяв плик, запечатан с тиксо, и помоли да се предаде на директорката като дарение на фирмата, разказва жалбоподателката. Тя предала  пред всички пакета с пари на Чолакова. Те обаче така и не постъпили в касата с акт за дарение. Не бил заведен със складова разписка и нов телефон, който шефката получила, след като сключила нови договори с мобилен оператор.

 За 8 март пък организирала почерпка, за която била издадена фактура от фирма за озвучаване на стойност 120 лв. А когато през юни имало обучение в Копривщица, всички разноски били за сметка на делегирания бюджет. Директорката наредила само на нея да се доплатят по 4 лева дневни. В края на миналата учебна година много бюра, шкафове и приложни материали от хранилища по химия, биология и физика били изхвърлени без комисия и без документ за бракуване. Завеждащата ЗАС не била уведомена и се безпокои, че сега може да се потърси дисциплинарна отговорност за липси. Служителката добавя, че при обстойна проверка ще бъдат открити още нарушения. „Това ли е лицето на директора - мениджър в училище, с направените промени в закона, а поведението на Ирина Чолакова не е ли срам за цялата директорска и учителска  гилдия”, пита тя.

 Ирина Чолакова спуска всички задачи по електронната поща извън работно време, често около полунощ, като те са с нереални за изпълнение срокове, се твърди в жалбата. От екипа недоумяват какво налага това, след като всички се виждат на ежедневните оперативки. Със същия маниер Чолакова действала при провеждането на родителска среща през юли за излъчване на Обществен съвет. На отпускарите заявила, че след 17 часа те не са в отпуск и няма нужда да им го прекъсва. Всички били принудени да присъстват на сбирката, на която дошли по-малко от половината родители. Въпреки това новият орган бил излъчен, което поставя под съмнение доколко е легитимен.

 В жалбата се твърди, че се прикриват инциденти, не се спазва регламентът за уведомяване на институциите и има нарушения във воденето на документацията. Като пример се посочва скандалният случай от февруари, когато възпитателката Фиданка Бенчева удари второкласник. За това не били информирани инспекторатът и социалните служби в рамките на 24 часа, както е по закон, а възпитателката била уволнена. С приключване на миналата учебна година нито един дневник не е приет от директорката за проверка, а направо са архивирани. При проверка на Главната книга били установени нарушения, но директорката съставила констативни протоколи избирателно само за някои от преподавателите с пропуски.

 През миналата учебна година Чолакова направила допитване сред родителите дали подкрепят въвеждането на униформи. Малцина дали съгласие и въпросът повече не бил обсъждан. Въпреки това в правилника на училището било добавено, че униформата е задължителна. Еднолично г-жа Чолакова определи какво ще представлява и кой ще я изработва, пише в жалбата. Във връзка с преименуването на училищата по новия закон през август директорите трябваше да докладват в РУО дали наименованието отговаря на новите изисквания или трябва да се смени. Чолакова декларирала, че името съответства на новата система. Така то останало непроменено. Не отчела обаче, че всъщност се води 45 ОУ „Димитър Талев”, а подобна номерация отпада. Когато гафът лъснал, директорката сменила печатите и навсякъде започнало да се изписва само ОУ „Димитър Талев”, въпреки че всяка смяна на името става единствено с изрична заповед на министъра.

 В жалбата се казва още, че Ирина Чолакова не взима задължителните за директорите часове, в които трябва да преподава. Устно нареждала на възпитателката Мария Петрова да ги поема. Жалбоподателят твърди също, че е нарушен психоклиматът, нарочват се преподаватели, които са притискани да напускат. Самата административна служителка била набедена, че злослови по адрес на директорката. Чолакова първо обявила, че ще я освободи заради недостиг на пари. После в прав текст пък заявила, че двете не могат да работят, и предложила да напусне доброволно срещу обезщетение от 4 заплати. Още преди да се стигне до това, бил назначен друг приближен технически секретар срещу 65% от възнаграждението, което е плащано на титуляря, заплашен с уволнение.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.89 от 28 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ