+ Предложи новина
22.01.2015

Синдикати, сдружения и неправителствени организации с идеи за образователната система

Синдикати, сдружения и неправителствени организации с идеи за образователната система

Синдикалистите предлагат държавата да не финансира обучението на децата в частни училища, както е разписано в закона, поне докато парите, които се отделят за образование от брутния вътрешен продукт (БВП), не станат 5% от него. Те твърдят, че финансиране на частния образователен сектор е недопустимо, при положение, че на държавните училища се забранява да събират пари за услугите си, защото това ги поставяло в неравностойно положение. Предлага се също при пенсионирането си учителите да получават 10 брутни заплати накуп.

Исканията им също включват и мандат за училищните директори, като всеки от тях да има право максимум на два мандата.

Предложения има и от името на две сдружения на училищните директори. Организацията на работодателите в народната просвета настоява решението дали децата да се пускат от 6-годишна възраст в първи клас да бъде вземано съвместно с училището, а не само от родителите. Школските шефове искат и преразглеждане на текста, съгласно който езикови ще се наричат само гимназии, в които поне три предмета се преподават на чуждия език. Те предлагат държавата да посочи рамката на владеене на езика от учениците и да остави училищните ръководства сами да преценят как това ще бъде постигнато. Другото директорско сдружение - на шефовете в средното образование, пък предлага цялостна промяна на модела на оценяване, като то бъде в точки. В момента законопроектът предвижда, че само на матурите и изпитите след 7 и 10 клас оценките могат да бъдат в точки, без да се приравняват по шестобалната система.

Директорската организация обаче настоява да се въведе точкова система, като отличен носят от 18 до 20 точки. Най-ниската оценка не е "Слаб", а "Незадоволителен", като точките при нея са от 1 до 8.

Източник: standartnews.com

Оценка 4.83 от 40 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ