+ Предложи новина
29.11.2016

Синдикат „Образование“ заплашва да атакува ежегодните психопрегледи пред ВАС

Синдикат „Образование“ заплашва да атакува ежегодните психопрегледи пред ВАС

  Синдикат „Образование“ е безкрайно възмутен от отговора на Министерство на Здравеопазването в който министър Москов обвинява омбудсманът на Република България, г-жа Мая Манолова, за ежегодните психопрегледи на българските учители.

 На 01.11.2016г. в „Държавен вестник“ бе публикувана Наредба №4 от 24 октомври 2016 г. за определяне заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците. В нея учителите се определят като опасни и застрашаващи живота и здравето на своите ученици. И това в деня на народните будители! Каква ирония!

 Синдикат „Образование“ поиска обяснение от МЗ за обстоятелствата, налагащи издаването на наредба, която определя българския учител като опасност за деца и ученици. Синдикатът предложи също МЗ незабавно да отмени чл. 5 от тази наредба и по пътя на диалога да се достигне до текст, който не дискриминира и обижда българските учители. В отговор Министерство на здравеопазването посочи, че омбудсманът на Република България, г-жа Мая Манолова, през ноември 2015 година е уведомила МЗ, че в продължение на 17 години не е било изпълнено вмененото от чл.40, ал.4 на отменения Закон за народната просвета задължение на министъра на образованието и науката за приемане на наредба, с която да бъдат определени заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците, съгласувано с министъра на здравеопазването. Омбудсманът е изтъкнал също, че в приетия нов Закон за предучилищно и училищно образование, в сила от 01.08.2016г., отговорността за приемането на наредбата е вменена на министъра на здравеопазването, съгласувано с министъра на образованието и науката.

 В новия закон, обаче, в чл. 215, ал.1, т.3 са определени само заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата  и учениците, но никъде не се посочва, че това трябва да се удостоверява ежегодно. В този смисъл чл. 5 от Наредба №4 уронва престижа и накърнява достойнството на българския учител, вменявайки му по презумпция, че е с психични отклонения. Педагогическите специалисти не са единствените, които работят с деца и ученици. Има доста други професии, които активно влизат в съприкосновение с тях. Оттук следва резонното ни питане: защо трябва само учителите да се преглеждат и удостоверяват ежегодно добро душевно здраве, а не трябва да го правят, например, педиатрите, чиято работа с деца носи същия риск и отговорност. Същото  се отнася и до хората, работещи с групи деца и ученици – треньори, аниматори, туроператори и др.

 Нека припомним, че Министерство на здравеопазването до този момент не е анализирало и не е предприело никакви компесаторни механизми и профилактични мерки за запазването от високия стрес и растящата през годинит е агресия – физическа, вербална и психологическа, на най-многобройната като човешки ресурс публична професия в държавния сектор.При тези неадекватни действия на министър Москов, Синдикат „Образование“ щеше да поиска незабавно неговата оставка, ако той не беше вече в оставка.

 Синдикат „Образование“ започна процедура за предявяване на иск в Комисията по дискриминация и за организиране на среща с националния омбусман, г-жа Мая Манолова. При липса на комуникация Синдикат „Образование“ ще атакува ежегодните психопрегледи пред ВАС.

Юлиян Петров, председател на СО „Подкрепа“  

28.11.2016,  гр. София 

Писмото на Синдикат „Образование“ е публикувано без редакция.

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ