+ Предложи новина
07.06.2016

Синдикат "Образование" за НВО догодина: БЕЛ и математиката да не са най-ценни

Синдикат

  Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" заявява своето безпокойство и притеснение, но не и учудване, от рекордния брой слаби оценки по математика и от нарасналия брой слаби оценки по български език при външното оценяване в седми клас през тази година. Негативните резултати потвърждават трайната тенденция за влошаване на успеваемостта на учениците, се посочва в позиция от синдиката. В нея се казва, че "опитът на експертите на МОН да намалят точките за тройка от минимум 18 на 16 точки, не променя днешната трагична картина". Според експертите на Синдиката "Образование" тази негативна традиция няма да се промени и ще продължи и през следващите години, ако не се направят комплексни промени, не само във формата и технологията за организиране на изпитите, но и в начина на преподаване и в трудността на учебния материал. Налице е лоша мотивация на учениците в учебно-възпитателния процес, има липса на партниране от страна на родителите и незадоволителна дисциплина по време на училищните занятия, се констатира в позицията. От синдиката заявяват, че продължават да предлага нов компонент "Образование" - за положително отношение към учебния процес и за спазване на училищните правилници, който да носи определен брой точки при формиране на бала за прием. Тази иновация би направила оценяването по-обективно и по време на приема, и би спомогнала за по-добра дисциплина по време на учебната година.

 "Друго фундаментално предложение, което синдикатът поддържа към експертите на МОН, е разбиване на представата за два елитни предмета и определянето им като най-ценни", се посочва в позицията. И се уточнява, че е наложително балансираното използване на всички учебни дисциплини при формиране на бала. Акцентът в това наше предложение е в повишаване на тежестта и авторитета на всеки учебен предмет и неговото използване при комплексната оценка на ученика. При сегашната система за оценяване огромен брой от учебните предмети изпадат в забвение месеци преди националния изпит. Честа практика е учениците да отсъстват от училище през април и май, не без съдействието и настояването на родителите, за да посещават частни уроци по български език и математика, заявяват от Синдиката "Образование", с председател Юлиян Петров.

 Според синдикалистите много важно е да се намали академизмът и трудността на учебния материал не само по български език и математика, а по всички изучавани училищни дисциплини. Очакваме това да се случи при прилагането на новите учебни програми, посочват от синдиката. И информират, че продължават категорично да предлагат отпадането на външното оценяване след четвърти клас поради липса на обективност и значение за преминаване в следващ етап.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Френски език София
Школи по танци София
Танцова школа София
Курс Италиански Пловдив
Курсове по Немски за деца
Курсове по Медитация
Урок по Математика
Подготовка по Математика за 7 клас
Excel курс
Школа Латино танци
Уроци по Английски език София
Школа по Английски език Варна
Онлайн уроци по Китара
Йога курс онлайн
Уроци по компютри
Английски език частни уроци
Онлайн уроци по Френски
Школа по Математика Търговище
Курс курсове Фризьорство
Народни танци София кв Гоце Делчев
Урок по Немски
Народни танци София Бели брези
Клуб по Народни танци Велико Търново
Курс по Испански език
Уроци по Бокс София
Частни Учители по Английски език София
Клуб по Спортни танци Поморие
Частни уроци по Испански София
Уроци по Английски София цени
Курсове Счетоводство Варна
Професионални курсове Пловдив
Танцова школа София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ