+ Предложи новина
18.07.2018

Синдикат „Образование“ със 17 искания за намаляване на бумащината в образованието

Синдикат „Образование“ със 17 искания за намаляване на бумащината в образованието

 Учителите работят по близо 20 часа на седмица над нормата, това показват данни на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", откъдето излязоха със 17 искания за намаляване на бумащината в образователната система.

 "Огромната административна тежест е дамоклевият меч, надвиснал над образователната ни система. „Бумащината“, както закачливо я наричат мнозина в системата, далеч не е безобиден и малък проблем, който лесно бихме решили с няколко нормативни оптимизации. Защото точно този проблем доказано отблъсква младите учители от решението да се посветят на професията", започват от синдиката.

 Оттам посочват своя анкета, която сочи за голямо административно натоварване на педагогическите специалисти във всички образователни институции. Учителите, участници в анкетата, са признали, че тяхната работна седмица достига до 59 часа, при максимална норма по Кодекса на труда от 40 часа. Средната продължителност на учителската седмица е 49 часа и се е повишила с час за последните две години. Административната работа, без пряка връзка с учебната дейност, е в размер на 15 часа и за този период също се е повишила с 3 часа.

 60% от анкетираните учители декларират, че са били задържани в училище и детската градина със заповед на директора, без да им е възложена конкретна дейност. Според учителите, МОН оказва засилен натиск върху регионалните управления по образование и директорите на образователните институции, за да могат да се осъществят хилядите административни дейности със спорен образователен ефект.

 От синдикат „Образование“ отправят 17 предложения към МОН. Сред тях са бързо въвеждане на административна и методическа дигитализация във всички възможни процеси и дейности на образователната система, въвеждане на електронна документация, която да бъде единствено легитимна, като гратисният период на паралелното водене на писмена и електронна форма да се лимитира на една година, намаляване на документацията на учениците със СОП и броя на задължителните екипни срещи, докладите и справките, свързани с учениците в риск, талантливи ученици и изоставащи ученици, да се премахнат като безсмислени, намаляване на документацията и оптимизиране на реда за организиране на ученически пътувания, екскурзии и излизания извън двора на училището с учебна цел, премахване или намаляване обема на задължителните доклади, които класните ръководители и учителите по отделните учебни предмети трябва да пишат в началото на учебната година, в края на всеки учебен срок, в края на учебната годината и др.

 Българският учител остава най-бедният в Европа - началната заплата на млад учител ще стане 920 лева от 1 януари 2019 г., а в момента има оферти за млад касиер със средно образование в супермаркети от 1260 лева, се казва в становището, подписано от председателя на образователния синдикат д-р Юлиян Петров. Според него учителите следва да получат по 200 лв. към заплатите си за допълнителната административна дейност, която вършат.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.9 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ