+ Предложи новина
11.01.2016

Синдикат „Образование“ с отворено писмо по повод побоите над учители

Синдикат „Образование“ с отворено писмо по повод побоите над учители

 Синдикат „Образование“ е шокиран от бездействието на институциите при зачестилите и недопустими действия на агресия и побои над учители в българското училище. Затвърждава се неприятното усещане в обществото, респ. у родителите и учениците, че живеем в държава, в която грубо се погазват и не се спазват законите, а учителите може да бъдат вербално и физически унижавани. Това се казва в отворено писмо до медиите от синдиката. За пореден път ставаме свидетели на побой над учителка с нанесени физически наранявания при изпълнение на задълженията ѝ. За съжаление, отново МВР и прокуратурата неглижират проявената агресия и сриване на авторитета на български учител. Това кара да звучат не само предупредително, но по-скоро прорицателно думите на пребитата учителка от Севлиево: „Нация, която бие учители, е обречена!“, бесни са от Синдикат „Образование“.

 Ние се присъединяваме към казаното от колегата Емилия Калоянова и заявяваме категорично, алармирайки институциите и Парламента, че държава, която е забравила учителите и добрите образователни традиции, е държава без бъдеще! В новия и доста дебел като обем образователен закон на г-жа Милена Дамянова не откриваме механизъм за защита на учителите от реваншизма на родители. Напротив – увеличава се влиянието на родителите върху директори и учители чрез бъдещите обществени съвети, без да им е вменен и намек за отговорност, възмутени са от синдиката. Родителите нямат отговорността да търсят и обезпечават допълнително финансиране на учебните звена, да инициират обществени кампании за подобряване на образователните политики, но имат свободата да контролират и да се намесват в управлението на образователния процес, без да имат компетенции за това, изтъкват те. Синдикат „Образование“ е неудовлетворен от това, че след доста драстични случаи на брутално отношение към учители в България, отговорните министерства не направиха нищо по превенция, най-малкото във връзка с пропускателния режим в учебните звена.

 Синдикат „Образование“ продължава да настоява българските учебни заведения да имат затворен режим и външни лица, в това число и родители, да не се допускат свободно и безконтролно, допълват синдикалистите. Недопустимо е, според тях, използването, в разрез с всички нормативни документи и Правилници на училищата, на мобилни телефони по време на учебни занятия. Мобилните устройства трябва да бъдат оставяни на съхранение на подходящо място на отговорно пазене в училище, а комуникацията между родителите и учениците по време на учебния процес да става посредством директора и класния ръководител. Налага се необходимостта от работа с родителската общественост за съгласуване, превенция и единодействие за осигуряване на спокойна и сигурна среда за обучение и възпитание на нашите деца, завършват писмото си от синдиката.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.91 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Как да науча Немски
Яки Брейк танци
Курсове по Китайски език
Индивидуални тренировки по Карате
Уроци по Пиано за деца
Уроци по БЕЛ за 1 клас
Курсове по Английски език Русе
Индивидуално обучение по Български език
Курсове за Уеб Дизайн
Изучаване на Английски език за начинаещи
Бокс тренировки вкъщи
Курсове за Фризьори София
Уроци по Немски език онлайн
Уроци по Китара София
Школа за Народни танци Бургас
Уроци по Плуване
Курс по Немски Пловдив
Школа по танци Пловдив
Народни танци в Младост 3
Курсове по Испански език за деца
Курсове по Английски език
Подготовка за матура по Математика 7 клас
Учене на Английски Онлайн
Модерен Балет в Пловдив
Спортни танци Габрово
Езикова школа Варна
Уроци по Български за чужденци
Школи за Народни танци
Немски език уроци Варна
Български за чужденци
Английски език online
Нива по Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ