+ Предложи новина
30.03.2021

Синдикат „Образование“ проучва натоварването в гилдията при онлайн режим на обучение

 Всички образователни институции да спрат работа за един месец и учебното време да бъде наваксано през лятото, след края на извънредното положение. Или пък да се удължи учебната година заради по-ниската ефективност на обучението от разстояние в електронна среда. Това са два от трите възможни отговора в анкета до учителите, която пусна синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Третата опция е да педагозите да се обявят против удължаване на учебното време с мотив „защо тогава извършихме този огромен труд и в момента продължаваме да работим по 12 часа?!“. Позицията на синдиката е да не се планира удължаване на учебната година, а следващата да започне на 15 септември.

 В допитването „Денят на учителя“ синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ проучва натоварването в гилдията при онлайн режим на преподаване. Учителите трябва да посочат по колко часа на ден са ангажирани – 5, 8, между 10 и 12 или повече. Иска се преценката им дали качеството на обучение е съизмеримо с подготовката при присъствени занятия или е по-ниско. Питат ги и в кой от двата режима се чувстват по-уморени, както и дали и откога преподават нови знания онлайн.

 Освен позицията им относно учебното време, анкетата цели да изведе нагласите и по отношение на националното външно оценяване в 4. клас. Учителите трябва да посочат дали считат за по-обективно оценяването на педагога, който познава работата през цялата учебна година, или пък чрез външно оценяване, каквото представлява малката матура. Има и опция, според която НВО в 4. клас изобщо не се налага – това е позицията открай време на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

 След задълбочен анализ на настоящата ситуация към днешна дата профсъюзът иска да отпадне задължителното НВО в 4. клас, а образователните институции да го проведат по собствена преценка. Това становище съвпада и с позицията на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Както „Марица“ писа, той също призова НВО в 4., а и в 10. клас, да е не е задължително и да се проведе без оценка – само за ориентир как се справят учениците и какви пропуски имат.

 Относно националното външно оценяване на десетокласниците, синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е на мнение, че въвеждането му трябва да се отложи за догодина, след като бе отменено и миналата пролет заради пандемията, като училищата имат възможност да го апробират по собствена преценка. Изпитът на седмокласниците пък да съдържа материал, който е преподаден на всички.

 В позицията се настоява също учителите, членове на синдикати и работодателски организации, които работят в режим на всички варианти от дистанционното обучение, да получат пълните си трудови възнаграждения. На тях и на директорите да се издължат всички плащания по национален, общински и институционален колективен трудов договор, включително за лекторски часове и представително облекло. Междувременно допитване в гилдията прави и МОН, като събира предложения как да бъде намалена административната тежест. В проучванията за нивото на бърнаут в системата тя  бе посочена като водещ фактор от педагозите.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ