+ Предложи новина
28.01.2017

Синдикат "Образование" представи анкета за настроенията към образователния закон

Синдикат

  От Освобождението на България  развитието на българското образование е в непрекъснат процес. Налице е приемственост, както в организационно, така и в съдържателно отношение на законодателните норми. Тази приемственост е в основата на изграждането на модерното българско училище в свободна България. В законите за просветата непосредствено след Освобождението, е бил вграден един напредничав за времето си подход. Издига се конституционният принцип, че първоначалното образование е задължително и безплатно, който по онова време се е срещал само в най-напредналите страни в света.

 Първия образователен закон датира от 1880 г. и е озаглавен „Закон за материалното поддържане и учебното преустройство на училищата”, в който  държавата поела изцяло средното и висше образование върху своя бюджет. Законът е на министъра на просвещението Иван Гюзелев и утвърждава курс за изграждане на пълното средно образование. Училищата са организирани по „Закона за обществените и частни училища“ от 1885, когато министър е Райчо Каролев. Според този закон, всяка община задължително трябва да открие най-малко едно първоначално училище с 4- годишен срок на обучение.

 След Съединението на България, през 1891 г., се приема нов “Закон за народното просвещение”, който е пръв опит да се създаде единна образователна система. Министър-председателят Стефан Стамболов е застъпник на идеята за широко достъпното масово народно образование и силно изразеното държавно начало в неговото управление. Законът е внесен от министъра на народното просвещение Георги Живков. Началното образование става задължително. В него целите на образованието са формулирани по – диференцирано - “да положи основата за нравственото възпитание на българските граждани, да ги развие физически и да им даде необходимите за живота познания”. Тъй нареченият „Живков“ закон внася централизация в дейността на училищата, като държавата изземва функциите на общините. Министерството управлява и надзирава всички учебни заведения, а училищните настоятелства се запазват, но нямат право да назначават и уволняват учители. Изградена е двустепенна структура на обучение: основно училище и гимназия. Урежда се и статутът на частните училища.

 От тогава са приемани закони, променящи целите, съдържанието и структурата на образованието. В закона от 1909 г., внесен от министъра на народното просвещение Никола Мушанов, се утвърждава централизацията на образованието, но съчетана със самоуправление. Настоятелствата отново имат право да назначават и уволняват учители. В този закон има добавки към целите за постигане на европейско ниво на образованието.

 Стоян Омарчевски – министър на просвещението, освен че е инициатор за честване на Деня на народните будители, е автор на нов образователен закон през 1921 г. С него той променя структурата на образователната система, като въвежда задължителното основно образование и освобождава от данъци детската литература. Омарчевски строи 1115 нови училища в малките селища и прокарва идеята за трудовите училища, което поставя началото на професионалното образование в България.

 В закона от 1924 г., внесен от Александър Цанков, който, освен премиер, е и министър на просвещението, е постановено църквата, наравно с училището, да играе важна роля за възпитанието. След 9 септември 1944 година законите се приемат политически, без конкретен автор. Законът от 1948 г. отразява настъпилите промени в политическото и стопанското управление на страната след 1944 г. На 1 септември 1948 г. е приет е Закон за народната просвета, който утвърждава държавното образование и поставя като цел социалистическото възпитание на децата.

 Законът от 1959 г. е наречен “Закон за по-тясна връзка на училището с живота и за по-нататъшно развитие на народното образование” и е посветен на комунистическото възпитание на младежта и свързването на обучението и възпитанието с производителния труд. Предпоследен в законотворческата поредица от образователни закони е „Закон за народната просвета“ от 1991 г., запазвайки названието на закона от 1948 г. Той  отразява промените, настъпили в областта на демокрацията и пазарната икономика у нас след 1989 г. Последният образователен закон е изработен и внесен в българския парламент от управляващата политическа сила в края на 2016г. Новият закон за предучилищното и училищно образование, няма за автор министъра на образованието, което е българската традиция и няма подкрепата на всички политически сили, а българското общество вече прави експертиза на неговото въздействие.

Анкета на Синдикат „Образование“ на въпроса „Смятате ли, че новият образователен закон ще повиши качеството на обучение и на възпитание?“ показа следните резултати:

- Да, разбира се – 4,4%;

- Не, няма шанс за това – 59,8%;

- Необходими за стотици промени – 11,8%;

- Необходим е изцяло нов закон – 23,6%.

 Законът за предучилищното и училищно образование, с автор Милена Дамянова ще трябва да се пребори с недоверието и общественото неодобрение, за да се докаже. За 138 години от 1879 г. до 2017 г. , България сменя 86 министри на образованието. С приемането на Търновската конституция в Княжество България се установили 6 министерства. Едно от тези министерства е било и Министерство на народното просвещение — създадено на 5 юли 1879 г. От тази дата до 27.01.17 г., за 138 години в него се сменят 86 министри, някои от които са стояли само 1 месец. Само за месец  август 1886 г. МНП е сменило 5 пъти своя министър. Постоянната смяна на министрите идва да подчертае отношението на буржоазните партии тогава към това «постно», недоходно министерство. От днес министър на образованието и науката е проф. Николай Денков, който е 87-мия български образователен министър. На добър път!

Юлиян Петров, председател на СО „Подкрепа“  

27.01.2017,  гр. София

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Английски Пловдив
Йога курсове Бургас
Частни уроци по Литература
Английски нива
Курсове по Английски език за деца
Курс за Счетоводител
Частни уроци по Английски София
Курсове за Масаж
Латино танци за начинаещи Варна
Частни уроци по Английски София
Курс по Английски език Стара Загора
Хип Хоп танци за деца
Частни уроци по Английски Хаджи Димитър
Частни уроци по Руски език Стара Загора
Примерни тестове по История
Уроци по Математика Дружба
Лесно учене на Английски
Немски център
Индивидуални уроци по Тенис
Обучението по Математика
Научи Английски език
Готварски Курсове София
Испански за деца
Тестове Математика
Немски за деца
Руски език за деца и ученици
Курсове по Йога
Частни уроци по Руски език Бургас
Дискусия Счетоводство
Уроци по Гръцки език Пловдив
Задачи първи клас
Компютърни курсове Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ