+ Предложи новина
07.11.2016

Синдикат „Образование“ настоява за оставката на министъра на здравеопазването

Синдикат „Образование“ настоява за оставката на министъра на здравеопазването

 Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ безапелационно ще настоява за оставката на министъра на здравеопазването г-н Петър Москов, заради скандалния чл. 5 от Наредба № 4 от 24 октомври 2016 г. за определяне заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците. В нея учителите се определят като опасни и застрашаващи живота и здравето на своите ученици.

 В открито писмо до министър Москов Синдикатът категорично иска отмяната на този скандален член, който дискриминира учителите по професионален признак и им вменява унизителното задължение за ежегоден психически преглед, задължение, на което не подлежат нито лекари, нито адвокати, нито депутати. Всеки учител, заемайки длъжността на педагогически специалист, удостоверява своето физическо и психическо здраве със съответното медицинско удостоверение за работа. Това е традиционна практика за всички професии от публичния сектор и е гаранция, че, ако съответният учител има психическо заболяване, той не може да заема тази длъжност. Така изписан обаче, чл. 5 от горепосочената Наредба навежда на мисълта, че всички учители имат психологически проблем и е наложително да доказват всяка година своето душевно здраве. Интересно защо министър Москов не вменява такова изискване и към българските лекари.

 Жалко е, че Министерство на здравеопазването до този момент не е анализирало и не е предприело никакви компесаторни механизми и профилактични мерки за запазването от високия стрес и растящата през годините агресия – физическа, вербална и психологическа, на най-многобройната като човешки ресурс публична професия в държавния сектор.

 Синдикат „Образование“ е категоричен в своето искане за оставка на министър Москов, ако не бъде отменен скандалният чл. 5 от Наредба № 4. В противен случай Синдикат „Образование“ ще обсъди национални варианти на протестни действия.

Юлиян Петров, председател на СО „Подкрепа“  

07.11.2016,  гр. София 

 

Писмото на Синдикат „Образование“ е публикувано без редакция.

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ