+ Предложи новина
25.02.2015

Синдикат „Образование“ настоява предметът Гражданско образование да е задължителен

Синдикат „Образование“ настоява предметът Гражданско образование да е задължителен

Гражданското образование да се въведе като отделен предмет и концепция, а не да се третира интердисциплинарно, като детайл от предметите история, география и др. – за това настоява синдикат „Образование“ . Практиката да се изучава като отделен предмет Гражданско образование има в почти всички страни на Европейския съюз, също така и в Америка. Устройството на държавата, толерантността, официалната религия, националните приоритети като акцент в училищното образование са били традиция в годините след освобождението от турско робство до 1944 година, мотивират се от синдиката.

Синдикат „Образование“ повече от 15 години провежда кампания за въвеждането на тази дисциплина като задължителна за българското образование. През 2000 година е направена представителна анкета с повече от 10 000 ученици, родители и учители, които масово са подкрепили въвеждане на този предмет в училище, в резултат на което Синдикатът изработи учебно помагало по Гражданско образование. Изучаването на елементи от Гражданското образование в някои училищни предмети далеч не е достатъчно, за да формира гражданските добродетели и да изгражда активна гражданска позиция, смятат синдикалистите. “Ние ще продължим категорично да отстояваме предложението за въвеждането на предмета Гражданско образование като задължителен пред МОН, пред българския парламент и българската общественост.” – е позицията на синдикат “Образование”, разпространена чрез медиите.

Източник: pia-news.com

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ