+ Предложи новина
23.05.2017

Синдикат „Образование“ намекна за стачна готовност заради записващите устройства

Синдикат „Образование“ намекна за стачна готовност заради записващите устройства

  В навечерието на 24 май – Деня на славянската писменост и култура, славата към просветата и образованието, уважението и респекта към учителя показва нови отрицателни стойности. Продължават многобройните спекулации на някои „родителски организации“ да настояват за въвеждането на специални разузнавателни видео и аудио средства в образователните институции и семействата, подобно на „Биг брадър“, да могат да следят постоянно действията на учителите на своите деца. Същите тези родители, в еуфорията на недоверие към образователните институции, са готови да извършат чудеса от предложения и обвинения към работещите в образователната система, но не са готови да признаят огромния си дефицит от родителски способности и умение да партнират на учителя. Тези „амбициозни родителски организации“ не са си направили труда да прочетат, че ползването на този вид записвачки или скрити камери, са в явно нарушение на закона, при условие, че липсва съгласието на лицето, срещу което е насочена тази техника. Погледнато реципрочно, би ли било логично министърът на образованието да поиска техника за наблюдение в домовете на учениците, за да се гарантира доброто им домашно възпитание!

 Българските учители очакват ясна позиция от Министерство на образованието и от Министерство на вътрешните работи относно законосъобразността на подобна инициатива. За съжаление, днес, в деня на матурата и външното оценяване отново бе погазен авторитетът на българския учител, като педагозите бяха задължени да оставят мобилните си телефони, вместо да бъдат предупредени, както е навсякъде по света, да ги изключат и да не ги ползват. Липсата на доверие между учители и родители, между институции и учители е в основата на грандиозен разпад на образователните традиции и ценности. Новата роля на някои родители вече се изразява в небивал духовен рекет над учители, директори и всички институции, рекет, в който се крие безсилието и крахът на семейното възпитание. Традициите на българското семейство се давят в агресия и натиск към училището на определен кръг от родители, натиск юридически, медиен, вербален и психологически.

 Преди 150 години училищното настоятелство е осигурявало финансовите средства за всяко училище. Настоятелството е назначавало и уважавало учителите. В резултат на което през 1882г. е имало същия брой училища, колкото  са и сега, но при 3 милиона население. Сега родителите искат да назначават и уволняват учители и директори, искат да влияят на всички видове управленчески решения в системата на образованието, дори тогава, когато нямат експертен капацитет за това.

 Преди 24 май е време да се замислим как да върнем авторитета на учителя, как да му повярваме, както сме го правили от векове? Как да се превърнем в родителите, които дават всичко за образованието на децата си. Как да спрем да хулим тези в училище, които работят само за призванието и честта си? Как да започнем да се обръщаме към класния ръководител с думите УЧИТЕЛЮ, както се обръщат в Япония, Испания, Полша и много други страни? Синдикат „Образование“ прави проверка на стачната готовност по повод на родителския рекет.

Юлиян Петров, председател на СО „Подкрепа“  

22.05.2017,  гр. София

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Школи по Народни танци София Люлин
Частни уроци по Български език
Народни танци за деца в Стара Загора
Школи по Английски език Велико Търново
Плуване за бебета София
Немски уроци
Йога уроци
Курс по Френски език за начинаещи
Уроци по Китайски език в Пловдив
Немски език речник
Оперативен Счетоводител
Курс по Английски онлайн
Уроци по Английски Пловдив
Училища Испански език
Уроци по Английски за деца
Индивидуални курсове по Английски
Школа по Английски език Варна
Уроци по Пеене Русе
Курс по Английски език за деца
Курсове по Испански език за деца
Курсове Английски Бургас
История за 5 клас
Частни уроци по Химия София
Йога упражнения за начинаещи
Курс по Английски София
Уроци по Английски език за начинаещи онлайн
Уча Английски език
Езикови центрове Пловдив
Уроци по БЕЛ
Салса в София
Курс по Френски език
Английски за българи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ