+ Предложи новина
22.06.2018

Синдикат „Образование“: Да се върне оценката за поведение

Синдикат „Образование“: Да се върне оценката за поведение

 Да се върне и оценката за възпитание, която да поощрява доброто поведение, и въвеждане на възможността за освобождаване от матурите в 12-и клас. Това предлагат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".
Председателят Юлиян Петров обясни за „Монитор“, че оценката възпитание присъствала и преди в образователната ни система. Тя е въведена и в много други страни – Румъния, Полша, Словакия. Според Петров оценката за възпитание трябва да бъде включена в дипломата, както е в много други образователни системи.

 От синдикат „Образование“ предлагат и да се даде възможност на един ученик, който се е представил добре през годините в гимназията, да не се явява на матура след 12-и клас. Според тях по този начин учениците ще бъдат стимулирани да учат повече, за да бъдат освободени. „Все още нямаме готова формула, но преди години средната оценка от 5 е била достатъчна за освобождаване. Възможно е при три шестици последните 2-3 години да бъдат достатъчни, за да бъде освободен един ученик“, обясни председателят на синдиката. За тях това е един важен изпит и не трябва да се отменя, но за да стане един ученик студент, той започва упорита работа за кандидатстудентски изпити, за може да влезе в желаната специалност.

 Различно е мнението им за външното оценяване след 7-и клас. Според учениците не трябва да полагат изпити само по няколко предмета, тъй като завършващите основно образование трябва да имат познание по всички предмети. „Не е полезно за общата им култура и за нивата им на възпитане и социализацията, като се фокусират само върху едни предмети“, обясня Петров.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ