+ Предложи новина
26.10.2017

Синдикат „Образование“: Българският учител „дарява” своя безвъзмезден труд

Синдикат „Образование“: Българският учител „дарява” своя безвъзмезден труд

  Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи изследване сред учителското съсловие какво е усещането им за обема на бумащината, която им е вменена и резултатите са категорични за непрекъснатото й нарастване. 97,6 процента от анкетираните заявяват, че е налице задълбочаване на административното натоварване и само 1,5 процента от тях усещат облекчаване. Това проучване безапелационно доказва катализирането на процеси, които променят мисията и визията на учителската професия и увеличават липсата на интерес към работата на педагога, се посочва в съобщение от учителския синдикат. В него се казва, че друго изследване на Синдиката "Образование" към "Подкрепа" и на КНСБ е установило и един типично български феномен - претоварване на педагогическите специалисти с всякакъв род дейности, които достигат до 60 часа седмично натоварване при изпълнение на всичките им задължения по длъжностна характеристика и извън нея. Този порок на образователната система генерира два много видими процеса. "Първият е за бързото прегаряне на българския учител и загубата на ефективност в дейността му в последните пет-десет години от неговата 35+ години учителска кариера.

  Вторият процес, който набира скорост с увеличаване на бумащината, е превръщането на българския учител в "кредитор" на образователната система", посочват от синдиката. И уточняват, че това се получава поради несъвършенството на съответните наредби в системата, които мерят месечното и годишно натоварване от пряката преподавателска заетост /работата на учителя с ученици в учебен час - например 21 часа седмична норма за учител в начален етап или 648 часа годишна норма за учител по математика/. Освен тези часове обаче учителят има задължения, които му отнемат многократно повече време за дейности, за които не се дължи трудово възнаграждение. Българският учител "дарява" на образователната система и българското общество своя безвъзмезден труд, който е половината и повече от свършената от него работа, коментират от синдиката.

 Излизането от тази сложна и абсурдна ситуация не би било проблем, ако има сериозно и отговорно отношение към дефинираната като приоритет от ЕС професия - "Учител - професия на бъдещето". Затова трябва в рамките на националния социален диалог да се формира политика на компенсаторни механизми към професията на учителя. Трябва да се мери коректно реалното работно време на учителя и да се заплати, съобразно изработеното, до 60 часа седмично, заявяват от синдиката. И отбелязват, че "сега учителят по математика, например получава трудово възнаграждение само за 18 часа седмично". За пореден път Синдикатът "Образование" апелира приоритетът "образование" да придобие пълнокръвен и практически смисъл, а професията на учителя и неговите организации наистина да се поставят в центъра при изграждане на образователните политики, се посочва в съобщението.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.89 от 28 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Счетоводен курс София
История за 8 клас
Тест по Английски език
Балетна школа Плевен
Уроци по Народни танци за начинаещи
Школа по Английски Враца
Испански онлайн
Граматика на Английски език
Тестове Физика
Учител по Математика в Хаджи Димитър
Индийски танци Варна
Тренировки по Футбол за начинаещи
Индивидуални уроци по Испански София
Компютърна грамотност за абсолютно начинаещи
Курс по Плуване
Курс София
Онлайн уроци по Рисуване
Клуб по Народни танци
Танцови школи Варна
Материали за Балет
Тестове по Счетоводство
Уроци по Литература за 7 клас
Уроци по Немски Бургас
Начална школа по Пиано
Уроци по Немски
Уроци по Математика София
Езиков център Пловдив
Народни танци за деца в Стара Загора
Частни уроци по Български език Пловдив
Школи по Английски език в София
Школа Модерни танци Русе
Тренировки по Волейбол за деца
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ