+ Предложи новина
10.06.2021

Сигнализираха за проблеми с приема в хореографските паралелки в София

  След неволите на родителите на децата в градинска възраст дойде ред и на тези, на които предстои записване в 1 клас. След засечките и другите "изненади" в новата е-система за прием в първи клас в София се появи нов проблем - този път с приема в хореографските паралелки. Родители дори се канят да подадат жалби заради изтриване на кандидатурите им за други училища

 Става дума за приема в паралелките с разширено изучаване на хореография, изобразително изкуство и музика, каквито предлагат 23-то, 92-ро и 144-то училище. За тях не се кандидатства през новата е-система, а чрез подаване на заявления към училищата. Проблемът е, че веднъж приети в някое от тези учебни заведения, кандидатурите на децата за други училища, направени през е-системата, са били премахнати от нея, без никой да уведоми родителите, че останалите им кандидатури в системата автоматично ще бъдат анулирани.

 Недоволен от ситуацията родител обясни пред БНТ, че са кандидатствали в хореографското просто като допълнителен вариант и реално не иска детето му да учи там. "Да бяха обяснили тези неща навреме, а не сега да се чудим какво да направим! Как така просто ще изтриват кандидатури?! Това е абсолютно недопустимо!", споделя майка във Фейсбук. "Въобще не бяха обяснени. Алгоритъмът, който публикуваха 2 дена преди заключването, не фигурираше изтриване на кандидатури преди започване на класирането! Вече не съм убедена още какви данни манипулират...", казва друга. Родители споделят, че има случаи и на неприети във въпросните училища деца, но въпреки това и техните кандидатури са изтрити. "Приети сме уж в училището, в системата пише, че не сме приети. Лошо ми стана вече", ядосва се и друг. "Част от родителите, които сме с такъв проблем, сме се организирали и подаваме жалби. Призовавам всички, които са ощетени по този начин да правят същото", обявява майка.

 В отговор на въпроси отговориха, че текстовете за класирането в специализирани паралелки са регламентирани в т. 4 и т. 5 от е-системата. Освен това, по време на обучения директорите на въпросните школа са били информирани, че именно те трябва да обяснят на родителите, дошли на място да подадат заявление за прием, че ще извършат класиране преди общото и че кандидатурите на приетите в тези училища деца ще бъдат изтрити от е-системата преди централизираното класиране за първи клас, "за да се запази основният принцип, че всяко дете може да бъде класирано само в едно училище".

 "В деня на класирането са подадени от директори 150 деца, класирани в паралелки с разширено изучаване на хореография, музика и др., които не участваха в общото класиране поради вече извършен успешен прием в специализирана паралелка. На 7 юни директорът на дирекция „Образование“ Мария Минчева се е срещнала с родителите, които не желаят децата им да постъпят в хореографски паралелки, в които са приети. Тя е разговаряла с тях и ги е посъветвала да подадат кандидатури за участие във второ класиране", обясниха още от СО.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ