+ Предложи новина
04.07.2018

Ще има наказани за гафа с класирането на седмокласниците. ТУЕС излезе с позиция

Ще има наказани за гафа с класирането на седмокласниците. ТУЕС излезе с позиция

  Техническа грешка с класирането за прием след седми клас в столицата изправи на нокти десетки родители и е напът да вземе главата на виновния за гафа чиновник. Грешно балообразуване на няколко столични гимназии в София обърка за няколко часа първото класиране, като то бе свалено от сайта на образователното министерство преди обяд днес. След отстраняването на гафа и извършване на ново класиране спрямо желанията на децата, то бе качено на сайта към 18 ч.

 „По сигнал на родители, чиито деца са кандидатствали в СПГЕ „Джон Атанасов“, и по сигнал на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) нашата комисия за информационно осигуряване и класиране започва да работи и установява техническа грешка, която е свързана с утрояването на бележката по математика в две училища“, заяви Ваня Костова - началник на РУО София град. Засегнати са именно тези две гимназии.

 Проблемът е че при балообразуването на двете училища оценката по математиката от националното външно оценяване е вземана веднъж, а трябва да се включи три пъти, както е заложено в план-приема на гимназиите. Поради тази причина тази сутрин (вчера - бел.ред.) ТУЕС заемаше 28-о място в класирането по бал с 256,5 точки, а след отстраняването на проблема се изкачи до 4-то с 419 точки. Освен при ТУЕС и „Джон Атанасов“, е установен проблем и с една от паралелките от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ и една от Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Двете гимназии също имат ново място спрямо минималния бал за класиране. НПМГ слиза от 19 на 20, заради изкачването на ТУЕС, докато „Джон Атанасов“ от 39 се изкачва на 26.

 Кастрева обясни още, че след новото класиране работи комисия по контрол на сверяване, която следи къде се намира всяко едно дете, тъй като има разместване на бала след отстраняването на техническата грешка. „След новото класиране комисията по контрол на сверяване ще следи къде се намира всяко едно дете, тъй като има разлика в разместване на бала“, каза Кастрева. В повечето случаи приетите ученици в „Джон Атанасов“ или ТУЕС остават в тези гимназии, но може да има разместване в паралелката, в която са приети. Все пак има над 20 деца, които за кратко са били приети в друго училище. След отстраняването на грешката те ще могат да се запишат в посоченото от тях като по-предно желание, увери Кастрева. Тя даде пример с дете, което по първоначалното класиране е прието в Първа английска, а сега отива в ТУЕС.

 „Има техническа грешка и трябва да се направи правилно класиране в зависимост от балообразуването. То трябва да е справедливо спрямо резултатите от външното оценяване и заявения бал“, заяви Таня Михайлова – зам.-министър на образованието и науката. Според нея няма как да говорим за ощетени и излъгани деца. Михайлова обясни още, че проблемът засяга единствено класирането на седмокласниците в столица. В другите градове в страната няма проблем.

 Отговорникът за информационното осигуряване на НВО в 7-и клас Камен Радев, обясни, че алгоритъмът, по който се извършва класирането, се въвежда от 4 човека, а след това и от него. Поради тази причина от Регионалното управление на образованието не могат да си обяснят защо се е стигнало до този гаф. В момента тече проверка от страна на РУО и МОН. Образователният министър Красимир Вълчев коментира, че тепърва ще се установява откъде идва грешката, като ще има наказани.

Технологичното училище излезе с позиция

 "Получихме сигнали от родители, чиито деца кандидатстват в ТУЕС, че оценката от НВО по математика не е умножена по три в системата, в резултат на което се получава изключително нисък бал за прием в ТУЕС, който не отговаря на реалността. Информирали сме Регионалното управление по образованието – София град и МОН за случая и настояваме за бързото коригиране на този пропуск, за да може записването на учениците да започне с реални резултати." Това съобщиха от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Тeхнически университет – София в писмо до медиите. "Във връзка с класирането на учениците за прием след 7-ми клас, от името на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София, бихме искали да информираме родителите и учениците, че има проблем в системата на Министерство на образованието и науката, с която се изчислява балът за прием след 7-ми клас. В резултат на това, балът за прием в ТУЕС е изчислен некоректно", допълват от учебното заведение.

 От училището поясняват, че балът за прием в ТУЕС се образува от оценката по Български език и литература от Национално външно оценяване (НВО), три пъти оценката по Математика от НВО, оценката по Математика от Удостоверението за завършен седми клас и оценката по Физика от Удостоверението за завършен 7-ми клас. Самото училище няма достъп до системата и не може да знае защо и по какъв начин се е получил този проблем и на какво се дължи. "Искрено се надяваме, че това не е целенасочено действие срещу най-елитното технологично училище в България – ТУЕС към ТУ-София. Не желаем да бъде накърнявана репутацията на училището, което вече тридесет години изгражда гръбнака на ИТ индустрията в страната ни.", казват още от ТУЕС.

Източници: www.monitor.bg    www.actualno.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ