+ Предложи новина
14.02.2017

Ще бъдем глобени от ЕК заради ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

Ще бъдем глобени от ЕК заради ОП

  Европейската комисия ще наложи на България финансова корекция заради проблемите, установени при одита на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това съобщиха от Министерството на образованието и науката, като се позоваха на писмо от Комисията. В писмото от комисията не е посочена конкретна сума на глобата. Нейният точен размер ще бъде определен след преговори с Европейската комисия.

 Министър Николай Денков заяви, че към момента са спрени междинните плащания по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". "Ако България поиска да бъдат изплатени средства, които са изразходвани по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови. Ако отстраним проблемите в сравнително кратък срок, то тогава заявени плащания ще бъдат извършени без да има някакви препятствия, с изключение на това, че ще бъдат наложени финансови корекции", обясни той.

 Санкцията ще бъде покрита от бюджета на Министерство на образованието, каза още министър Денков. Финансовата корекция обаче не застрашава плащанията по вече започнатите проекти, включително на европейските стипендии за студенти. Забележките не засягат и съдържанието и структурата на програмата, поясни Денков. "Докладът се отнася за начина, по който МОН управлява дейностите по програмата вътре в министерството. основният проблем, за ради който са замразени плащанията, е свързан с недоброто разпределение на функциите в министерството, свързани с програмирането на различните дейности, финансирането им от страна на управляващия орган. От втора страна извършването на тези дейности от други дирекции в МОН, и, от трета страна, контролът върху изразходването на средствата", уточни още той.

 180 млн. лева е стойността на осемте конкретни проекта, в които Европейската комисия е установила проблеми, поясни зам.-министърът на образованието с ресор ОП "Наука и образование" Ваня Стойнева. Очаква се, че върху тях може да бъде наложена финансова корекция. Разработени са четири варианта за решение, които предстои да бъдат анализирани и обсъдени, уточни тя. Според министър Николай Денков проблемите, които одитът на Европейската комисия е констатирал, могат да бъдат решени в рамките на три месеца.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ