+ Предложи новина
04.02.2019

Схема за изнудване на училищни директори се представя като невинен „стрес тест“

Схема за изнудване на училищни директори се представя като невинен „стрес тест“

 Изнудвач откри ефективен и напълно легален начин за печелене на пари чрез съдебни дела и източване на училищните бюджети. Засега информация за подобни случаи има в най-малко две области – Велико Търново и Търговище.

 Примерите и в двете области са едни и същи. Директорите получават по имейла писмо с искане за предоставяне на някаква информация: за брой на паралелките или на учениците в тях, за разписанието на часовете, за броя на пенсионираните учители в школо и др. подобни. Тъй като в повечето случаи са прекалено ангажирани с много други неща, директорите не вземат насериозно полученото писмо и го игнорират. След което получават призовка да се явят като подсъдими по дело, заведено срещу тях по Закона за достъп до обществена информация за непредоставяне на такава в законовия 14-дневен срок.

 В повечето случаи съдилищата са се произнесли в полза на жалбоподателя и са осъдили училището и директора да предоставят исканата информация и разноските по делото. Адвокатът, който представя жалбоподателя, разбира се, е един и същи и представя в съда раздут размер на направените по делото разноски от порядъка на 2-3 хил. лв. и повече, които училището е длъжно да плати от бюджета си. Някои училищни директори са успели да се свържат лично с подателя на имейла, който им обяснил, че прави стрес тест за да провери колко адевкавтни са реакциите им в подобна ситуация.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ