+ Предложи новина
27.07.2016

Сградата на НГДЕК е опасна заради азбест, реши Върховният административен съд

Сградата на НГДЕК е опасна заради азбест, реши Върховният административен съд

  Върховният административен съд (ВАС) излезе с решение, че сградата на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) на ул. "Баба" в кв. Модерно предградие е опасна заради наличието на азбест. Това поясни Ирина Абаджиева-Репуц, която е адвокат по делото и застана на страната на родителите при подаването на иска в съда. "Обжалваме, така че докато няма влязло решение на съда, има разрешение и от МОН в сградата на НГЕДК да се провеждат часове", обясниха в отговор на решението на съда от Минитерството на културата. Миналата година няколко родители и учители сигнализираха, че след направен ремонт с европейски средства по стените на училището все още има азбест. Родителите инициираха множество експертизи, като някои от пробите бяха взети по нерегламентиран начин. Тогава Репуц размаха документ с бъдеща дата и от лаборатория, която няма сертификат да прави подобни изследвания. По думите ѝ сега "съдът се позова на европейска директива, тъй като в случай, че тя не е синхронизирана с местния закон, същата се прилага с пълна сила."

  През 2012 г. Столична община дава сградата на 13-то ОУ, намиращо се в района на "Женския пазар". През времето, което децата бяха в тази сграда имаше десетки нападения над учениците, а наскоро Върховният административен съд призна, че тя е представлявала опасност за живота и здравето на всичко, които се намират в нея и отмени заповедта на министър Петър Стоянович. "Преместиха ни там още преди да е започнал ремонтът на старата сграда", поясни Репуц. По думите й изведнъж Министерството на културата, под чиято шапка се намира Класическата гимназия, решава учениците да се върнат отново на ул. "Баба" след приключил ремонт с европейски средства. Около 2 млн. лв. се наливат в сградата. Изискване на ЕС е обаче, за да не се връщат пари, поне 5 години в гимназията да има ученици. Това е причината Рашидов да върне учениците обратно в опасната сграда, разясни още Репуц.

 По време на азбестовия скандал Явор Стоянчев, представляващ ДЗЗД "Евро Арка Консулт", строителен надзор на обекта, бе категоричен, че няма нито един документ, който да е установил наличието на азбест в ремонтираната сграда. Г-н Стоянчев сподели, че при приемането на ремонтираната сграда директорът на училището Мариела Папазова е заявила, че строежът е изпълнен. Той беше категоричен, че скандалът е провокация, а известен журналист, чието дете е ученик в НГДЕК отправи закана, че от позицията на медията си ще спретне скандал с азбеста. Друг интересен факт е, че дори преди ремонта на сградата децата на родителите, поръчали проверката за азбест, са учили в същата сграда и тогава никой от тях не е предприемал подобни проверки.

 ВАС обаче решава, че наистина има опасност за децата. Сградата на 13-то ОУ пък е също неподходяща за възпитаниците на НГЕДК, тъй като се намира в район с много мигранти и отдавна не е ремонтирана. По тази логика голяма част от училищата, детските градини и други обществени сгради, строени преди десетилетия трябва да бъдат опразнени.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по История Пловдив
Брейк танци за деца
Уроци по Български София
Онлайн Испански
Подготовка за матура по Английски език
Упражнения по Френски език
Руски език за деца
Интерактивни уроци по Английски език
Летни курсове по Английски
Летни курсове по Английски
Езиков център София адрес
IELTS Курсове
Курсове по Медитация
Уроци по Испански София
Спортни танци
Компютърна грамотност онлайн
Уроци по Математика София Младост
Частни уроци по Китара Варна
Курсове по Английски в Малта
Фризьорски курсове Варна
Английски за българи
Уроци по Народни танци Овча Купел
Латино клуб София
Урок по Английски език
Аржентинско Танго Бургас
Курсове Руски език Варна
Учител по Китара София
Частно училище София
Школи по Английски език Велико Търново
Тенис на корт уроци
Обучение по Компютърна грамотност
Курсове по Немски София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ