+ Предложи новина
14.01.2020

Сформирането корпус от 80 учители за проблемните райони у нас официално се провали

 Намерението на просветното министерство да сформира корпус от 80 учители за проблемните райони у нас официално се провали. Само един педагог от Шумен е одобрен от МОН да преподава на уязвими ученици по програмата "Мотивирани учители", чийто бюджет е 1.7 млн. лв.

 Въпросната програмата бе пусната през 2019 г. от МОН заради повсеместната липса на достатъчно и добре подготвени преподаватели. По първия й модул се търсеха учители с поне 8 г. опит по математика, физика и информатика и информационни технологии. Целта бе те да бъдат изпратени да работят в училища с идентифицирани проблемни области, включително с ниски образователни резултати и ученици с нисък социален статус. Освен 300 лв. към възнагражденията, МОН предлагаше на престрашилите се и по 200 лв. на месец за покриване на наем или за възстановяване на транспортните разходи (за срок от 12 месеца, при 3-годишни договори, които одобрените следва да сключат с МОН).

 До крайния срок за кандидатстване през май м.г. обаче по този модул на програмата кандидатстваха само 4-ма души. В резултат на това МОН удължи срока за подаване на документите, освен това увеличи до 500 лв. (т.е с още 200 лв.) сумата, която избраните учители да получават над заплатата си. Дори и този стимул обаче не е успял да мотивира учителите. След промяната в условията едва трима са пожелали да участват в програмата, а реално само един е избран да преподава в проблемен район. Става дума за учител от Шумен, който е подписал договор с МОН и е бил назначен в град Пордим, Плевенска област. Той ще получава допълнително заплащане от 500 лева към основното си трудово възнаграждение.

 По другите два модула на програмата нещата изглеждат малко по-добре. 65 души (при квота от 100 места) бяха пожелали да се включат в частта за специалисти с висше образование, които да придобият професионална квалификация „учител“ по математика, физика, информатика, информационни технологии и чужди езици. За тях са планирани 1-годишни задочни обучения, всяко от които ще бъдат финансирани с по 1200 лв. След измененията тук, разширяващи възможностите за включване на специалисти (добавиха се и кандидати да станат учители по биология и химия, както и кандидати със степен „бакалавър“, а не само магистри), още 77 души са пожелали да придобият квалификация "учител".

 По третия модул пък 232-ма учители (при квота от 150 души) изявиха желание да придобият допълнителна квалификация, за да могат да преподават освен по своята специалност и по математика, физика, информатика, информационни технологии, чужд език и религии. След промените, желаещите са се увеличили с още 165 души. Най-голям интерес е имало за чужди езици (предимно английски език), математика и физика и астрономия.

 След промените в програмата, по трите дейности са кандидатствали общо 556 души. От тях включени в нея са общо 310 души, показват данните на МОН. Одобрените специалисти за придобиване на квалификация „учител” и действащите учители, които искат да преподават по още един предмет, вече са включени в едногодишни обучения във висшите училища. Паралелно с едногодишното обучение за „учител”, 23 специалисти са назначени в училища, в които е имало недостиг от квалифицирани преподаватели.

 От МОН не коментираха на какво се дължи почти нулевият интерес към преподаване в проблемни райони. Практиката на фондация "Заедно в час", която също набира учители за трудни райони и им дава отново по 500 лв. на месец, сочи, че кандидатите при тях са хиляди, а бариерата минават едва 10% от тях.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Уеб Дизайн
Курсове по център Варна
Уроци по История за кандидат студенти
Индивидуални уроци по Испански София
Уроци по Английски
Руски език
Индивидуални уроци по Български език и Литература
Курс по Френски език
Курсове по Датски
Джаз Балет Пловдив
Латино урок
Уроци География курсове
Уроци по Биология за матура
Частна детска градина София Гоце Делчев
Частни уроци по Литература София
Уроци по Математика Стара Загора
Тренировки по Футбол в София
Руски език
Курсове по разговорен Английски
Курс по Холандски
Частни уроци по Френски
Латино танци в Младост
Немски език за начинаещи
Клуб по Спортни танци Пловдив
Индивидуални уроци по Френски език Варна
Вечерен курс по Английски
Езикови центрове Пловдив
Фет бърнинг Йога
Курсове за Фризьор Пловдив
Частни уроци по Математика Банкя
Уроци по Испански
Кик Бокс Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ