+ Предложи новина
28.12.2016

Селски училища искат документи за кандидатстване след 7 клас да се подават по места

Селски училища искат документи за кандидатстване след 7 клас да се подават по места

  Документи за кандидатстване след 7. клас вече да може да се подават и на село или в по-малките общини, настояват директори на професионални гимназии от региона. Те са отправили предложението на сбирка по инициатива на Регионалното управление по образование. Досега практиката бе да има 4 училищни центрове в Пловдив и по един в Асеновград и Карлово. За хората от региона обаче това не е удобно, защото при всички случаи трябва да пътуват. Налага се да взимат отпуск, да правят разходи за транспорт. Чакат с часове на опашки и нерядко ги връщат втори път, тъй като например са пропуснали да вземат медицинско, а детето ще кандидатства и в професионално училище, закъдето този документ е задължителен. Затова директорите искат да се намери начин да има гнезда за прием на документи по места.

 Тогава обаче възниква проблемът дали има достатъчно компетентни хора по селата, които да приемат книжата. Обсъждано е пунктовете да са в местното училище или пък в кметството с участието на експерта по образование там. Все още не е уточнена схемата, но шефката на Регионалното управление по образование Иванка Киркова се е ангажирала да търси вариант да се улеснят семействата от селата. На работното съвещание била лансирана дори идея да се търси помощ от кметовете по места за превоз на родителите до града с цел подаване на документи.

 Възможно е в предстоящата приемна кампания да бъде изпробвано подаване на книжата по електронен път. На среща с шефовете на инспекторатите от цялата страна преди дни от МОН уточнили, че това ще се апробира само в някои общини успоредно с кампанията на книжен носител. Все още се чакат инструкции как и къде ще се опита новата система, на този етап не е ясно дали ще има такъв вариант в Пловдив. Въвеждането му ще създаде известни неудобства, тъй като по електронен път може да се подаде формулярът с подреждането на желаните от детето училища, но остава въпросът как към него в този случай ще се приложи например удостоверението с оценките от националното външно оценяване или пък медицинско свидетелство. Много родители може да решат да се презапасят и да подадат документи и по двата начина, което да доведе до дублажи. Не всички ще са и в състояние да се справят с компютъра сами вкъщи, ако не ползват помощта на комисиите по училищата - центрове.

 По отношение на комисиите директори на професионални гимназии са настояли техни представители да влязат в състава им. Имали информация, че помолени за помощ членове си позволявали да съветват на по-предни места да се пишат определени училища, а професионалните да се изтикват назад. Това е решаващо при запълването на паралелките на първо, второ и трето класиране, тъй като водещото е желанието на детето и то се приема в първото посочено училище по низходящ ред, за което му стига балът. От просветното управление обаче обяснили, че няма как пратеници на професионалните гимназии да влязат в бюрата за подаване на документи, тъй като ще е конфликт на интереси и тогава трябва да се допуснат също представители на езиковите и профилираните гимназии, което много ще затрудни организацията. Директорите се опасяват и доколко учениците и техните родители са наясно с промените в закона. По новите правила вече няма да има непрофилирани паралелки. Това означава, че всички седмокласници трябва да кандидатстват някъде дори да имат нула точки на националните външни оценявания по български и математика. Досега двойкаджиите нямаха право да участват в разпределянето на местата от одобрения план-прием. Ако продължат в линията на тази инерция, седмокласници може да не подадат документи за никое школо и на практика да се окаже, че няма къде да продължат в 8. клас. Иванка Киркова е успокоила гилдията, че ще издаде специална заповед на всички семейства да се разяснят новите положения в кампанията.

 Все още около нея има много неизвестни - например за точковата система, която ще замени досегашните бележки от външните оценявания. Не е ясно и как ще се процедира с поправителните изпити, ако всички деца трябва да бъдат приети някъде след завършването на основно образование в 7. клас - дори да имат двойка.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.92 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Английски език София
Курсове за Маникюр Варна
Онлайн курсове по Английски
Частна детска градина София Борово
Курс Испански Пловдив
Треньорска школа по Футбол
Курсове по Счетоводство София
Курс Немски Русе
Счетоводен курс
Изучаване на Английски език онлайн
Математика 4 клас презентации
Английски език начинаещи
Компютърна грамотност Варна
Интензивни курсове по Английски език
Уроци по Български Пловдив
Балет за деца София
Уроци по Пиано Младост
Счетоводен курс София
История на Бургас
Хип Хоп танци
Езикова школа Испански език
Частна детска градина София Младост
Руски език
Пилатес упражнение техника
Курсове по Рисуване Русе
Уроци по Математика София Надежда
Уроци по Салса за начинаещи София
Курс по Английски език за деца
Уроци по Музика за 8 клас
Английски език за 8 клас
Разговорен Английски София
Частни детски градини Гео Милев
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ