Регистрирай се
+ Предложи новина

11.07.2019

Седмокласниците вече могат да проверят в кои училища са приети

Седмокласниците вече могат да проверят в кои училища са приети

  Първото класиране за прием в гимназиите след седми клас е факт. Всеки ученик може да провери къде е приет на адрес priem.mon.bg. Засега няма сериозни проблеми в системата. Учениците ни се увеличават и тази година, в сравнение с миналата те са повече. 7% от кандидатствалите да учат в София са учениците от страната, които ако не бъдат приети тук, ще могат да продължат образованието си в района, от който идват. Това каза началникът на Регионалното управление на образованието София-град д-р Ваня Кастрева, която изнесе данни за извършеното първо класиране за прием в езикови и професионални училища в града, предаде БГНЕС.

 „За следващата учебна година са планирани 383 паралелки, от които 229 са профилирани и 154 са професионални. Тази година на Националното външно оценяване по български език и литература се явиха 10 149 ученика. Средните резултатите са над средните за страната, общо 64.45 са точките за нашия град. По математика се явиха 10 137 ученици като София-град постигна среден резултат от 44.65 точки. И на двамата формата училището с най-висок резултат е Софийската математическа гимназия „П. Хилендарски““, отчете Кастрева. Кандидат-гимназисти, които не са приети след първо класиране, са 836.

 Припомняме, че 16 ученици са получили максимален брой точки на изпита по БЕЛ след 7 клас, а по математика – 141. На изпит по БЕЛ са се явили 55567 ученици, а по математика - 55474. По БЕЛ със 100 точки са 16 души, а с 0 т. – 107. По математика броят на получилите максимален резултат е 141, а 109 са с 0 точки. Само един ученик е получил максимален брой точки и по двата предмета, а с 0 т. и на двата изпита са 12 души. През тази учебна година най-много желания са подадени за Испанската гимназия - 2101 кандидат-ученици. Според представената от Кастрева статистика, второто най-популярно училище е 22 СЕУ, с 2085 желания, а трето е 32 СУИЧЕ, с 1992 желания. Френската гимназия има 1923 заявления, а Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" е с 1921 желаещи да ѝ бъдат възпитаници.

 Що се отнася до конкретни специалности, то за "Банково дело с английски език" в Националната търговско-банкова гимназия има 1389 кандидати. Кастрева отбеляза, че тази година най-големият брой желания, постъпили в едно заявление за кандидатстване, са 153, като за миналата година са били 119. Кастрева обяви, че тази година има кандидат-гимназист с максимален брой точки 500 и това е момиче от Първа английска езикова гимназия. Училището с най-висок минимален бал за прием е СМГ "Паисий Хилендарски", като балът на последното прието дете е 490.500 точки.

 И тази година балът в софийските училища се е повишил. "Нямаме промяна в първите 10 училища. Те са подредени по начина, по който бяха и миналата година. Водеща е СМГ "Паисий Хилендарски", като тази година балът е 479.500 за сравнение миналата година балът е бил 456", добави Ваня Кастрева, цитирана от Агенция "Фокус". Тя отбеляза, че сред най-желаните паралелки до 46 място предпочитаният профил е чужди езици, на 47 място се нарежда профилът софтуерни и хардуерни науки с английски език.

Източник: www.actualno.com

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Френски език за начинаещи
История 10 клас
Уроци Графичен Дизайн
Школи по Математика Варна
Подготовка по Английски
Уроци по Китара в София
Урок по Пиано
Курс за Фризьор
Курсове за Маникюр
Уроци по Български и Математика
Курсове по Френски
Частна детска градина София Борово
Частни уроци по Английски в Овча Купел
Класически Балет за деца
Школи по Математика Пловдив
Курс Немски език
Балетна школа София Класически Балет
Пилатес София Студентски град
Френски център София
Индивидуално обучение по Математика
Индивидуални уроци по Рисуване
Курсове в Бургас
Български Народни хора
Частна детска градина София Красно село
Курсове по Английски в Пловдив
Немски език речник
Тенис тренировки София
Школи по Английски език София
Уроци по Турски език София
Курсове Испански език София
Английски произношение
Курсове Немски Бургас
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече