+ Предложи новина
11.07.2019

Седмокласниците вече могат да проверят в кои училища са приети

Седмокласниците вече могат да проверят в кои училища са приети

  Първото класиране за прием в гимназиите след седми клас е факт. Всеки ученик може да провери къде е приет на адрес priem.mon.bg. Засега няма сериозни проблеми в системата. Учениците ни се увеличават и тази година, в сравнение с миналата те са повече. 7% от кандидатствалите да учат в София са учениците от страната, които ако не бъдат приети тук, ще могат да продължат образованието си в района, от който идват. Това каза началникът на Регионалното управление на образованието София-град д-р Ваня Кастрева, която изнесе данни за извършеното първо класиране за прием в езикови и професионални училища в града, предаде БГНЕС.

 „За следващата учебна година са планирани 383 паралелки, от които 229 са профилирани и 154 са професионални. Тази година на Националното външно оценяване по български език и литература се явиха 10 149 ученика. Средните резултатите са над средните за страната, общо 64.45 са точките за нашия град. По математика се явиха 10 137 ученици като София-град постигна среден резултат от 44.65 точки. И на двамата формата училището с най-висок резултат е Софийската математическа гимназия „П. Хилендарски““, отчете Кастрева. Кандидат-гимназисти, които не са приети след първо класиране, са 836.

 Припомняме, че 16 ученици са получили максимален брой точки на изпита по БЕЛ след 7 клас, а по математика – 141. На изпит по БЕЛ са се явили 55567 ученици, а по математика - 55474. По БЕЛ със 100 точки са 16 души, а с 0 т. – 107. По математика броят на получилите максимален резултат е 141, а 109 са с 0 точки. Само един ученик е получил максимален брой точки и по двата предмета, а с 0 т. и на двата изпита са 12 души. През тази учебна година най-много желания са подадени за Испанската гимназия - 2101 кандидат-ученици. Според представената от Кастрева статистика, второто най-популярно училище е 22 СЕУ, с 2085 желания, а трето е 32 СУИЧЕ, с 1992 желания. Френската гимназия има 1923 заявления, а Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" е с 1921 желаещи да ѝ бъдат възпитаници.

 Що се отнася до конкретни специалности, то за "Банково дело с английски език" в Националната търговско-банкова гимназия има 1389 кандидати. Кастрева отбеляза, че тази година най-големият брой желания, постъпили в едно заявление за кандидатстване, са 153, като за миналата година са били 119. Кастрева обяви, че тази година има кандидат-гимназист с максимален брой точки 500 и това е момиче от Първа английска езикова гимназия. Училището с най-висок минимален бал за прием е СМГ "Паисий Хилендарски", като балът на последното прието дете е 490.500 точки.

 И тази година балът в софийските училища се е повишил. "Нямаме промяна в първите 10 училища. Те са подредени по начина, по който бяха и миналата година. Водеща е СМГ "Паисий Хилендарски", като тази година балът е 479.500 за сравнение миналата година балът е бил 456", добави Ваня Кастрева, цитирана от Агенция "Фокус". Тя отбеляза, че сред най-желаните паралелки до 46 място предпочитаният профил е чужди езици, на 47 място се нарежда профилът софтуерни и хардуерни науки с английски език.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ