+ Предложи новина
23.09.2020

Седмица след 15 IX - затворени училища и карантинирани ученици и учители

 Седмица след първия звънец две училища затвориха заради учители с COVID-19. Едното е в София, а другото - във Варна. Трима са учителите от 107 ОУ в София с коронавирус, а учебното заведение днес е затворено за дезинфекция. „И тримата колеги в момента се чувстват добре”, заяви директорът на 107 ОУ „Хан Крум” Данко Калапиш, цитиран от БГНЕС.

 Затвориха НУ "Васил Левски" във Варна заради случаи на коронавирус. Решението е взето след като двама учители са били диагностицирани с COVID-19. Учебното заведение е затворено за дезинфекция, а занятията ще се провеждат в електронна среда. На този етап няма установени случаи на заразени ученици. Сградата на училището, което се намира в кв. "Аспарухово", ще бъде основно дезинфекцирана. Очаква се в сряда учебните занятия да продължат по график.

 Междувременно стана ясно, че расте броят на заразените с COVID-19 в детска градина „Слънце“ в Монтана. Тя може да бъде затворена изцяло, ако се увеличат положителните проби. Инфектираните са общо 10 - две деца и осем души от персонала. Три групи или над 50 момичета и момчета са поставени под 14-дневна карантина, защото са били контактни. Днес ще бъдат взети проби на целия персонал в градината. 

 „В детското заведение е извършена дезинфекция на всички помещения, до които са имали достъп заразените лица. В момента продължават работа две групи, в които няма установени случаи. Днес изследваме персонала, който е останал неизследван и утре, до края на деня, се очаква пробите да са готови”, посочи Елена Тодорова от РЗИ-Монтана.

 Две учителки от Гимназията по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград са дали положителни проби за COVID - 19, каза за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. Те са проявили симптоми, заради което са се и тествали. Предстои екипи на РЗИ да тестват всички учители в учебното заведение. Общо осем паралелки ще бъдат поставени под карантина, каза за БТА директорът на гимназията Марияна Митова. Това са ученици от девети, десети и единадесети клас. Те ще бъдат обучавани онлайн до края на карантинния период. Междувременно е извършена пълна дезинфекция на училището, каза още Митова. Това е второ училище в областта, в което се налага част от учениците да преминат към онлайн обучение, заради случаи на коронавирус. Дни след началото на новата учебна година е установен случай на коронавирус при ученик от средното училище в Кресна, каза още д-р Калоянов. Той допълни, че целият клас е преминал към дистанционна форма на обучение, а учителите ще бъдат тествани.

 Обстановката в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“ в Русе не е тревожна, тъй като там има заразен 16-годишен ученик, но той не е посещавал учебни занятия и не е имал контакти в училището. Това заяви заместник-кметът по образованието на Русе Енчо Енчев, цитиран от NOVA.

 Енчев ще посети Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, за да се запознае с обстановката там. „Общината е готова да окаже нужното съдействие“, обеща той. Там има 14-годишно момче в девети клас, който даде положителна проба на 22 септември. Последният ден на посещение на ученика в учебното заведение е ден преди това, т.е. на 18-ти. До момента са установени 22 контактни лица, които са поставени под домашна изолация за 14 дни.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ