+ Предложи новина
21.02.2017

Само 5 основни училища у нас са поискали да се преобразуват в обединени

Само 5 основни училища у нас са поискали да се преобразуват в обединени

  Едва 5 от всички 1257 основни училища у нас са поискали да се преобразуват в нов вид школа - обединени от 1-ви до 10-и клас. Три от учебните заведения са от Добричка област, едно е от Перник, а друго - от Силистренско. Това показва статистиката на просветното министерство към началото на февруари т.г. за процеса на преобразуване на училищната мрежа, наложен по силата на новия училищен закон.

 Според него основните училища у нас, които предлагат обучение от 1-ви до 8-и клас, трябва да решат или да съкратят един клас и да станат до 7-и клас (тъй като основно образование вече се завършва в седми клас, а не в осми), или да се превърнат в обединени - от 1-и до 10-и клас. Крайният срок за това е 31 май т.г., като решението за преобразуването трябва да се вземе от съответния общински съвет след анализ от регионалното управление по образованието. Идеята на новия тип школа е да задържат повече ученици в клас, но проблемът, особено в малките населени места, е, че те изискват наемане на още учители, по-голяма материална база и др.

 Въпреки че от влизането в сила на закона вече са минали близо 7 месеца, а до крайния срок остават по-малко от 4 месеца, готовността на училищата да се преобразуват изглежда на доста ниско ниво. Към момента в МОН, откъдето трябва да издадат заповедите за преобразуването на училищата, са постъпили само 5 предложения от кметове на общините, подкрепени с решения на съответните общински съвети и анализи на началниците на РУО. Три училища от добрички села са поискали да се превърнат от основни в обединени - ОУ "П. К. Яворов" от с. Стефаново, ОУ "Н. Й. Вапцаров" от с. Карапелит и ОУ "Добри Войников" от с. Победа. От МОН уточняват, че в община Добрич през 2016 г. са закрити 8 училища и учениците са насочени за обучение към посочените за преобразуване школа. До 10-и клас искат да обучават занапред IX ОУ "Темелко Ненков" в Перник, както и ОУ "Св. Кл. Охридски" от с. Професор Иширково, община Силистра.

 В момента експертната комисия в МОН разглежда постъпилите предложения. Оценяват се предвидените педагогически специалисти за първия гимназиален етап (8-10-и клас), броят на класните стаи, кабинетите, професионалните направления и специалности и др. До края на февруари комисията трябва да направи мотивирани предложения до министъра на образованието, който да издаде заповеди за преобразуване на училищата.

 Според новия училищен закон помощните училища у нас трябва да се преобразуват в държавни и общински центрове за специална образователна подкрепа в срок до 1 август 2017 г. В момента у нас има 46 помощни школа, като 8 от тях са общински. До момента обаче няма преобразувани със заповед на просветния министър помощни училища в центрове, признават от МОН. "Все още се обсъждат начинът и условията за преобразуването с началниците на РУО, общините и директорите на помощните училища в страната", обясняват от министерството.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ