+ Предложи новина
14.12.2020

Само 12% от родителите в Пловдив настояват детските градини да останат затворени

 Евентуалното решение за по-ранно отваряне на детските градини и ясли раздели родителите в Пловдив на полярни мнения. Сред 88% доминира позицията заведенията за най-малките да заработят отново, като има разминаване във вижданията кога да стане това.

 Едва 12 на сто от родителите на деца в предучилищна възраст в Пловдив настояват детските градини да останат затворени, и то до края на извънредната епидемична ситуация. Други 61% обаче се категорични, че от това да заработят отново градини и ясли зависи дали те самите ще могат да се върнат на работа. Останалите се колебаят в позицията си – дали вдигането на забраната да стане преди Коледа или след Нова година. Това показва проучване, проведено от Община Пловдив сред 5500 родители от общо около 11 000. Въпросите са им зададени през имелите, които са ползвали при кандидатване за детска градина в електронната система за централизиран прием.

 Община Пловдив няма да взима сама решение дали да отвори детските градини от понеделник, заяви зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Ще се изчака последната дума на здравния министър проф. Костадин Ангелов, според чиято действаща заповед градини, ясли, училища и вузове са затворени до 21 декември. В последните дни имаше изявления за възможно отваряне на учебните заведения за най-малките, ако продължи лекото понижаване на новозаболелите от коронавирус. Министърът обаче увери, че все още няма убедителни данни за спад, което да даде основание за разхлабване на мерките, затова ще се изчакат сводките и от последните дни от седмицата, за да се произнесе дали е уместно да се вдига предсрочно забраната.

 Ако такова решение бъде оповестено през уикенда, има възможност детските градини да заработят в понеделник, увери Стефан Стоянов. Още в сряда са дадени инструкции на директорите да имат готовност да отоплят сградите и за евентуално приготвяне на храна за децата. И в момента отоплителните инсталации не са напълно изключени, а поддържат минимална температура в помещенията, която при подаване на по-висока мощност бързо ще вдигне градусите, обясни Стефан Стоянов.

 Ако детските градини ясли останат затворени, екипите им продължават работа според инструкциите на МОН. Едната възможност е да се пращат материали по различни канали, както и да се осъществяват видеовръзки в реално време, но за не повече от 30 минути на ден.  Възможността за такова обучение от разстояние бе дадена с промени в Закона за предучилищното и училищното образование. В този случай педагозите се водят на работа и получават заплатите си. За да се избере тази опция обаче, трябва да е налице съгласието на поне половината родители да участват в такава форма на обучение.

 Друга възможност е персоналът да мине на половин работен ден за периода на принудително затваряне, като през това време също осъществява някаква форма на взаимодействие с децата и родителите. Третият вариант е педагогическите и непедагогическите специалисти да ползват отпуск, ако все още им е останал след предишното затваряне през пролетта. Отделно от тези насоки на МОН, от Община Пловдив са дали и още една препоръка – всяка група да разполага с поне един дежурен учител, който да има ангажимента да предоставя образователни материали на децата у дома през Вайбър, месинджър или в затворени Фейсбук групи. Особено важно е образователният процес да продължи в някаква форма за децата от трета и четвърта група, тъй като на тази възраст вече се подготвят за училище, каза Стефан Стоянов.

 Много от детските градини под тепетата при затварянето са дали на родителите образователните книжки, които се ползват в заведенията, заедно с насоки за самостоятелна работа у дома.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Физика за 7 клас
Нива Английски
Частна детска ясла София Бъкстон
Уроци по История за 7 клас
Школа за Народни танци
Пилатес упражнения с топка
Уроци по Английски език за матура
Курс Немски Бургас
Компютърни курсове Пловдив
Латино танци за деца Варна
Йога упражнения
Народни танци за начинаещи в Надежда
Уроци по Китара за начинаещи и напреднали
Гръцки език онлайн
Уроци по Китара цена
Английски София
Балетна школа София Модерен Балет
Сертификат по Английски език
Школа по Пиано София
Изучаване на Английски
Уроци по Немски online
Компютърни курсове Бургас
Курсове по Електротехника
Учител по Английски
Висша Математика 1
Школа по Английски език в Пловдив
Клуб по Народни танци Велико Търново
Летен курс по Английски
Хип Хоп танци София център
Уроци по Плуване Варна
Уроци по Информатика София
Онлайн Френски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ