+ Предложи новина
07.09.2017

Само 117 мин. за подготовка на документи са имали кандидатите за директори на СМГ

Само 117 мин. за подготовка на документи са имали кандидатите за директори на СМГ

  Рекордно кратък срок - по-малко от два часа - за подаване на документи за временен директор на Софийската математическа гимназия даде регионалното управление на образованието в София. Проверка в сайта на управлението показва, че при конкурсите за временни директори на училища се дават кратки срокове, но те са поне един цял ден. А в някои случаи - по няколко дни. За СМГ обаче са дадени едва два часа.

 Нормативната уредба не задължава временни директори да се набират с конкурс, нито има задължение да се спазват определени срокове, обясниха от МОН. Те оправдаха бързането с това, че е имало трима кандидати, а изборът е трябвало да бъде извършен "в най кратки срокове", за да не остане училището без директор на прага на новата учебна година. Комисия е избрала за временен директор Зоя Савова, бивш учител по математика в СМГ.

 След два месеца драми в понеделник директорът на елитната гимназия в столицата Антони Стоянов бе уволнен след назначена проверка на РУО. Решението бе обявено на извънредна пресконференция в 15.30 часа в понеделник. Също в понеделник на сайта на управлението е пусната обява за конкурс за временно изпълняващ длъжността директор. Документът е създаден в 15.03 часа, тоест 27 минути преди новината да бъде съобщена официално, става видно от данните за файла. Срокът, в който кандидатите могат да подадат документите си, изтича в 17 часа в понеделник. Тоест кандидатите са имали всичко на всичко 117 минути, за да подготвят книжата си. А те не са никак малко - иска се заявление, автобиография, копие от диплома, трудова книжка, осигурителна книжка. И последно - документ, удостоверяващ разрешение за ползване на неплатен отпуск, считано от 04.09.2017 г., "в случай, че кандидата работи по трудов договор" (правописът на обявата е запазен).

 Други кандидати за директори на столични училища са имали по-голям късмет, показва проверката на подобните обяви на сайта на РУО-то. Например кандидатите да са временно шеф на националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика "М. В. Ломоносов" са имали цял един ден - от 16 часа на 31 август до 17 часа на 1 септември. Исканите документи са същите. За други две училища - на 27-о СУ "Акад. Георги Караславов" и на 22-ро СУ "Георги С. Раковски", срокът за кандидатстване пък е бил цели седем дни - от 25.08.2017 г. до 31.08.2017 г.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ