+ Предложи новина
12.04.2019

Сачева призова учителите да предложат подкрепящи мерки за необразованите родители

Сачева призова учителите да предложат подкрепящи мерки за необразованите родители

 Разбиването на порочния кръг, който води до неграмотност и бедност, е целта на двегодишните усилия на правителството по Механизма за обхват на деца и ученици в образователната система. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева след среща с педагогическия колектив на Средното училище "Трайко Симеонов" в Шумен, цитирана от пресцентъра на МОН. По думите ѝ в тази посока над 70 процента от мерките са подкрепящи, но са необходими и санкции за онези родители, които са безотговорни към бъдещето на децата си, като ги оставят неграмотни. Сачева е отбелязала, че има много проекти с европейско финансиране, подкрепящи всички, които искат да се квалифицират и образоват, да се предоставят средства за храна и облекло, за кариерно ориентиране.

 Заместник-министърът е призовала учителите да изпращат своите предложения, за да се намери най-добрата мярка. Колективът на училището е споделил добри практики, една от които е привличането на млади преподаватели и на образователен медиатор, който организира интересни занимания за децата през лятото, но поставя условие - те задължително да посещават училище. Така е успял да убеди доста деца от ромската общност да поискат да учат.

 Със средствата, които МОН дава на училища с концентрация на деца от уязвими групи, са назначени още психолог, логопед и двама ресурсни учители. Възможностите за подобряване на информационната система по Механизма, проверката на медицинските бележки и контролът по границите чрез задължително издаване на бележка от училището, което детето напуска, са били сред темите на разговора. Промяна в методите на преподаване е била другата възможност, която са посочили учителите. Децата проявяват интерес, когато си представят как едни занимания ще им послужат в живота, е посочила Сачева и е дала пример с полезните часове по предприемачество и финансова грамотност.

 Привличаме образователни медиатори, социални работници, за да помогнем да децата да останат в училище. Учителят ще бъде основният диригент в класната стая, но той има нужда от подкрепа, е заявила Деница Сачева на дискусията "Европа в нашия дом". Според нея много важно е и кариерното и професионално ориентиране, както и подготовката на учениците за работа с технологиите.

 В дискусията Деница Сачева е отбелязала и ползата от повече практически занимания в училище и в реална работна среда, за което ще помогне националната програма "IT бизнесът преподава". Тя ще помогне на учителите да се квалифицират, като видят най-новите технологии и така ще дадат на учениците възможност да получат най-ценното знание и опит. Почти 700 млн. лева са дават за модернизация на училища в града, ще се открият и четири нови училища, е отбелязала заместник-министърът. В момента четири училища се обновяват с около 13 млн. лева по ОП "Региони в растеж".

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Подготовка по Английски
Уроци по Плуване София
Как да науча Английски бързо
Уроци по Италиански език онлайн
Курс Италиански език
Английски online уроци
История на Българския език
Латино танци Велико Търново
Уроци по Италиански език онлайн
Английски език нива
Професионални курсове по Готварство
Курс по Немски Стара Загора
Интензивни курсове по Английски
Частна детска градина София Борово
Курс Компютърна София
Частни уроци по Физика Бургас
Школа за Модерни танци София
Научи Английски в къщи
Школа по Английски език Варна
Курс по Немски
Дистанционно обучение по Английски език
Балетна школа Пловдив
Курсове за Козметик
Индивидуални уроци по Английски Варна
Пилатес София Гео Милев
Курсове Маникюр София
Немски за деца онлайн
Английски език за 3 клас
Уроци по Литература за 5 клас
Уроци по Физика за 10 клас
Английски език урок 1
Уроци по Математика Надежда
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ