+ Предложи новина
24.04.2019

С програма на МОН за 1 млн. лева кметове ще връщат деца в училище

С програма на МОН за 1 млн. лева кметове ще връщат деца в училище

 От следващия месец общините ще могат да кандидатстват за средства от МОН, с които да осъществят интеграция в училище на деца от малцинствата. В сайта на министерството предстои да бъдат публикувани условията по тази национална програма, обяви в Пловдив зам.-министърът на образованието Деница Сачева по време на посещението си на фестивала на учебно-тренировъчните фирми в панаира.

 „Говорим за местни политики, с които кметовете да предлагат инициативи за работа с родители както на деца от уязвими групи, така и с широката общественост, работа с учители, финансиране на транспортни разходи и мерки, които те смятат за най-подходящи за тяхната община.

 За нас ще бъде важно да видим първо, че има визия за съответната местна политика, и второ - че има резултат и децата да бъдат интегрирани", обясни Сачева. Тя уточни, че превозването на ученици от гетото е само техническата страна. По-важно е да се извършат всички други меки мерки - работа със семействата, подготовка на учители за работа в мултикултурна среда, работа и с други деца.

 Ще се търсят и допирни точки на предложените от общините проекти с останалите програми на МОН, най-вече големите системни проекти в средното образование и детските градини. „Причината е, че в тях има възможност за допълнителни часове по български, за работа по интереси, за обмяна на опит и обучения на учители. Тоест националната програма за десегрегация финансира един вид разходи в подкрепа на общините, но колкото повече предложените проекти са свързани с останалите мерки на МОН, толкова по-голяма възможност ще има да получат средства. Целта е да имаме краен резултат - да няма сегрегирани училища и това да се случва, без да има проблеми в общината, без напрежение и без да има някой, който се чувства застрашен", подчерта Сачева. Таванът на финансирането ще зависи от конкретните предложения, но общият размер на програмата е 1 млн. лева.

 Националната програма за десегрегация е подсказана от срещи с кметове и разговори с Националното сдружение на общините. Най-масово те искат компоненти за работа с родители и осигуряване на транспорт. „Особено в по-малките населени места - села с основни училища, ключов фактор децата да продължат в по-големия град се явява на първо място транспортът, на второ -предразсъдъците на родителите. Те са и от двете страни - не само в общността от по-големия град, но и в малцинствената група. Семействата се страхуват, че децата може да бъдат обиждани, мразени, че момичетата може да бъдат откраднати", посочи Сачева.

 На въпроса дали гилдията се е отказала от помощник-учител в клас, който говори майчиния език на децата от малцинствата, зам.-министърът отговори, че е дадена възможност за назначаване на образователни медиатори и в момента в страната има почти 200. „Темата за езика е изключително важна и комплексна. За да има пълна интеграция и децата да се чувстват успели и пълноценни в училище, на първо място е владеенето на български. Тази година имаше възможност и за кандидатстване пред МОН за учебници на майчин език. Към момента нямаме особено голям интерес към наречията в ромската общност. За съжаление, имаме тежки проблеми - места, на които се говорят такива диалекти, които на практика са смесица между различни езици. Това не дава възможност на децата да напуснат гетото", обясни Сачева.

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по БЕЛ
Азбуката на Английски език
Немски език нива
Частни уроци по Математика София Младост
Школа Народни хора
Курс по Английски Online
Уроци по Пеене за деца
Вечерен курс по Руски език за начинаещи
Зумба танци видео
Как да науча Английски
Школа по Немски език
Брейк танци за деца
Курсове по Английски в Пловдив
Народни танци Бургас
Народни танци за деца в Младост
Английски език за българи
Школа по Математика София
Курс за Фотограф
Разговорник по Английски
Учител по Английски език
Латино танци и Модерен Балет
Футбол за деца в София
Изучаване на Английски език онлайн за начинаещи
Немски език курсове София
Школа по Математика Пловдив
Английски нива
Уроци по Брейк Break
Курсове Италиански
Индивидуални уроци по История
Уроци за матура по Български език
Уроци по Пеене Стара Загора
Упражнения по Английски език за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ