+ Предложи новина
28.10.2023

С петиция родители искат не само медицинската бележка да извинява отсъствия

 Близо 5500 подписа до момента е събрала петицията, с която родители настояват медицинската бележка да не е единственият документ за удостоверяване на отсъствия от училище, ако детето има здравословно неразположение. Това е една от злободневните теми, които съпътстват началото на тази учебна година, редом с въвеждането на електронната бележка, която лекарите вече издават на учениците при отсъствия. Пред БНР авторът на петицията Ирина Манушева уточни, че подписката не е срещу дигитализацията и електронните бележки. Въвеждането на е-бележките беше само повод, добави тя. По думите й проблемът е дългогодишен.

 "У нас има една изключително стриктна и формална политика спрямо отсъствията на децата. За всяко отсъствие - и преди, и сега, се изисква медицинска бележка. При най-лекото неразположение, което не изисква преглед от лекар, се налага родителите да отделят значително време, за да заведат детето, за да може лекарят да удостовери, че детето има нужда от един или няколко дни почивка у дома. В същото време всички болни деца имат нужда от вниманието на лекаря. Лекарите са претоварени, особено тези, които работят с деца", обясни тя. "Злоупотреби има винаги", подчерта Манушева и допълни, че системата в момента не ги предотвратява. Според нея затягането на формалните правила обикновено води до затруднения на съвестните хора. По думите й предстоят важните разговори по темата с отговорните институции.

 Според личния лекар от Варна д-р Николай Христов предложението звучи мъдро. "Наистина сме претоварени. Наистина няма никакъв медицински смисъл за дребни отсъствия и дребни неразположения да се ходи специално на лекар. Няма никакъв медицински смисъл да се смесват здрави и болни деца. Няма никакъв медицински смисъл да се губи от нашето ценно време, което ние можем да отдадем за диспансерно наблюдение и профилактика на нашите пациенти", каза медикът.

 По думите му при леки неразположения родителите могат да се справят и сами. "Тук никой не говори за пари. Трябват 5 реда промени в наредби, двете министерства да седнат, докато си пият кафето, да се разберат, да се стиковат нещата и дотам. Пари не трябват за това, трябва административен капацитет".

Източник: www.actualno.com

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс център Варна
Английски курсове
Математика 4 клас презентации
Курс по Рисуване София
Уча се Английски език
Български език и Литература за 6 клас
Френски език курсове
Школа по Математика Варна
Обучение по Психология в България
Немски език речник
Частни уроци по Испански език обяви София
Уроци по Музика за 4 клас
Уроци по Физика за 8 клас
Тестове Физика
Политическа География
Уроци по Модерен Балет София
Тренировки по Баскетбол Варна
Частна детска градина София Оборище
Курсове в Бургас
Как да науча Английски
Руски език
Уроци Математика Варна
Предлагам уроци по Биология
Учител по Немски
Начална школа по Пиано
Курс Счетоводство на предприятието
Онлайн уроци по Рисуване
Индивидуално обучение по Английски език Бургас
Уроци по Френски
Йога за лице
Интерактивни уроци по Английски език
Частни детски градини София център
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ