+ Предложи новина
17.08.2018

С научни програми за 61 млн. лева МОН спира изтичането на мозъци в чужбина

С научни програми за 61 млн. лева МОН спира изтичането на мозъци в чужбина

  За целта МОН се насочва към програми, с които да се стимулира финансово научната дейност. Една от целите е младите учени да се завърнат в страната ни. Затова ведомството решава да стимулира докторанти да работят на територията на страната. Това обясни пред журналисти просветният министър Красимир Вълчев след заседанието на Министерския съвет.

„Приехме одобряването на научни програми и одобряването на допълнителни трансфери по бюджетите на БАН и държавните висши училища за увеличаване на стипендиите на докторантите“, посочи министърът. По думите му това ще е силен сигнал за младите, че имат развитие в България.

 „Тези програми ще бъдат допълвани, те ще бъдат разширявани. Ще бъдат приети и допълнителни програми в други области“, заяви още Вълчев. Висшите училища също с голям енусиазъм приемат стъпката към насърчаването на научни изследвания, обясни министърът. Програмите са на обща стойност 61 милиона лева. Същевременно налице е и ръст при броя на докторантите.

 „Повечето дейности ще са със срок на изпълнение 3 години“, каза още министърът. Вълчев допълни, че с 2 милиона лева ще бъдат увеличени стипендиите на докторанти за следващата година. „По програмата за млади учени за първи път регламентираме структурата постдокторанти“, заяви министърът. Мотивирането на български млади учени по програмите ще е 500 лева, ако имат трудова дейност, както и 900 лева допълнително месечно, ако нямат трудова дейност. Постдокторантите пък ще получават от 1 500 до 3 000 лева на месец. Общата стипендия е 500 лв. Чрез постановлението ще могат да бъдат получени допълнителни средства както 50 лв. за месец, така и 350 лв. за месец.

 „Това, което предстои оттук-нататък е научните организации да се обединят и да изготвят проектите. Една голяма част от тези програми са насочени към младите хора“, коментира още Вълчев. Одобрени днес са общо 11 Национални научни програми за периода 2018-2022 г.

 "За първи път от 30 години насам България има политика за спиране на изтичането на мозъци от страната", обясни на свой ред акад. Юлиан Ревалски.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Латино парти Варна
Аржентинско Танго dance
Английски курс
Тест по Френски език
Суинг танц
Матури по География
Курс по Английски език София
Латиноамерикански танци Стара Загора
Фризьори
Уроци по Плуване за деца София
Курсове Руски език
Курсове по Математика нпмг
Тестове по Немски език а1
Уроци по Музика за 3 клас
Компютърни курсове Бургас
Английски за българи Онлайн
Индивидуални уроци по Немски език София
Индивидуални уроци по Народни танци
Уроци по Химия Шумен
История на Балканите
Уроци по Музика за 6 клас
Немски език самоучител
Индивидуални курсове по Английски
Тест по География
Частни уроци по БЕЛ Варна
Народни танци начинаещи София
Индивидуално обучение по Английски език Бургас
Курс по Испански език
Езикова школа по Немски София
Уроци по Бокс София
Тренировки по Волейбол в София за деца
Школа за Народни танци слатина
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ