+ Предложи новина
18.09.2018

С какви проблеми идва новата учебна година (обзор)

С какви проблеми идва новата учебна година (обзор)

 На над 500 родители са издадени наказателни постановления, заради това, че не пращат децата си на училище. Глобите са от 50 до 150 лв., а при следващо наказание сумата се увеличава. През миналата учебна година заради същото провинение са спрени 100 300 социални помощи, каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който посети обединено училище “Св. Авксентий Велешки” в Самоков.

 “Държавата с всичките си институции действа като една машина. Работим съвместно, за да прекъснем тази култура на ниска образованост”, каза министър Вълчев. Той отчете, че 1159 екипа за обхват със 7099 представители на различни институции са сформирани до момента. Те обхождат адреси от 29 август до 30 септември. По думите на министъра тази година работата ще се концентрира върху децата на 5 и 6 години и незаписаните след 4 клас и 7 клас. Тази година около 60 хил. са децата, за които има риск от отпадане. Също около 60 000 или с 4000 по-малко от миналата година са първокласниците, които ще прекрачат училищния праг в понеделник. Общият брой на учениците е над 680 000. Випускът, който влиза в първи клас през тази учебна година, е основно от деца, родени през 2011 г., които са по-малко от родените деца през 2009 и 2010 г., обясни Вълчев.

 50 от близо 2 367 училища в страната няма да отворят врати заради ремонт, но децата са преместени в други сгради. 13 училища са закрити или слети. Според последните данни близо 10% от паралелките в страната с прием след седми клас или около 250 са закрити заради липса на ученици. Сформирани са 27 паралелки по защитени специалности, сред които са топлотехника, електрообзавеждане на кораби, електрообзавеждане на жп техника, ядрена енергетика, металургия на цветните метали и др.

 Близо 600 общински училища осигурят шкафчета на учениците от първи до седми клас за предстоящата учебна година. Това бе една от мерките за олекотяване на ученическите раници и правителството осигури 2,9 милиона лева. Друга мярка за модернизация на учебния процес и олекотяване на раниците са безплатните електронни учебници, които от тази година са на разположение на децата от 1 до 7 клас.

 Новата учебна година във Варненско ще започне без закрити училища, но 16 заложени в план-приема гимназиални паралелки отпадат поради липсата на кандидати. Това заяви за “Труд” Венцеслава Генова, шеф на Регионалния управление по образованието.

 Според нея от пролетта насам випускът от седмокласници се е стопил заради вътрешна и главно външна миграция и се е наложило гимназиалните класове да бъдат редуцирани от 165 на 149. Сред закритите паралелки са такива по промишлена електроника, електротехника, хотелиерство и дори за СПА рехабилитатори. В 3 гимназии пък ще има маломерни класове по 12 ученици, за да се запазят търсени от бизнеса специалности за химическата индустрия, корабостроенето и кораборемонта. Във Варна в първи клас на 17 септември ще тръгнат 3130 деца, 2723 от които ще учат целодневно.

 Заради недовършени ремонти на 17 септември на места в Монтана ще има училищно преселение. Възпитаниците на Природоматематическата гимназия в града ще поемат на два потока към близки учебни заведения. Момчетата и момичетата от 5 до 10 клас ще учат в Гимназията по строителство и архитектура, а 11 и 12 клас – в Професионалната техническа гимназия. Тийнейджърите от Езиковата гимназия в Монтана пък ще се преместят в Шесто училище. Рокадите ще продължат вероятно до 15 октомври, когато се очаква да приключат ремонтите. В Лом също ще има преселение на ученици и учители. Около 300 възпитаници на средното училище “Отец Паисий” ще отидат в близкия Център за специална образователна подкрепа заради ремонтни дейности.

 Не достигат 29 учители за нуждите на училищата във Великотърновска област. Най-много са свободните места за началния курс на обучение – I – IV клас. Там все още са нужни седем преподаватели. Трябват двама учители по английски, един по руски, също така се търсят преподаватели по география, математика, математика и информатика, по информационни технологии, музика.

 “Училищата, които не успеят да попълнят свободните си места чрез обявените конкурси, могат да ползват и пенсионирани педагози, чиито имена присъстват в банката кадри”, коментира началникът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново Розалия Личева. Междувременно дни преди началото на новата учебна година по инициатива на областния председател на МГЕРБ във Велико Търново Георги Недев бяха монтирани шест предупредителни пътни знаци в района на СУ “Емилиян Станев”.

 “Идеята се роди още преди една година, но събирането на средства и изработването на знаците отне време. Целта ни шофьорите да бъдат по-бдителни и особено внимателни, преминавайки край училището”, сподели Георги Недев.

 Новата учебна година в Търговище започва без едно от емблематичните училища на града – езиковата гимназия „Митрополит Андрей”, която беше закрита официално след поредния неуспешен прием на осмокласници, който продължава от 2014/2015 г. Освен него няма затворени други училища в града. Общо 10 615 ученици се очаква да прекрачат училищния праг на 50 учебни заведение в областта тази година. От тях за първи път в клас ще влязат 834 деца.

В Пиринско пък учебната година ще започне без особени промени. Тази година няма да има нито едно закрито школо в областта. „Само в две училища в Петрич продължават ремонтните дейности, но това няма да попречи на учебния процес“, каза Ивайло Златанов, шеф на Регионалния инспекторат по образование.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Сугестопедия Немски
Курс по Френски
Курсове по Гримьорство
Тестове по Английски за 2 клас
Online уроци по Английски
Английски език матура
Балетна школа София финес
Уроци по Китайски език София
Народни танци София център начинаещи
Уроци по Пиано Варна
Уроци Английски онлайн
Кик Бокс тренировки
Уроци по Испански език Пловдив
Интензивен Курс по Английски език
Частна детска градина София Бъкстон
Йога София център
Езикови курсове Бургас
Изучаване на Английски Онлайн
Уроци по аржентинско Танго
Уроци по История за кандидат студенти Пловдив
Уроци по Немски език
Школа за Китара
Частни уроци по Френски език
Йога курс Благоевград
Пиано уроци
Школа по Математика Пловдив
Индивидуални тренировки по Бокс
Курсове по Немски език за начинаещи
Самоучител по Гръцки език download
Уроци по Английски за начинаещи
Математика 4 клас презентации
Уроци по Физика София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ