+ Предложи новина
17.07.2016

С "апаратура" за 50 лв. кандидат-висшисти преписват смело на изпити

С

 „С това могат да ви подскажат даже от Китай. Само трябва да си сложите блуза без деколте, най-добре е риза с яка”. Така младо момче рекламира модерни устройства от типа хендсфри, с които може да се препише на изпит. Търгува с тях само на 30-ина метра от Пловдивския университет. Магазинчето на ул. „Цар Асен” е сгушено между къща с двор и минимаркет за хранителни стоки. Води се пункт за ксерокс услуги, подвързване, ламиниране и сканиране. Предлага също изработване на визитки. И даже регистриране на фирми, прехвърляне на дялове, счетоводни услуги и данъчни консултации. Сред всички тези опции най-отгоре се кипри без свян рекламен надпис: „hands free микрослушалка за преписване”. Тя е най-сигурният начин в момента, защото не може да се види, уверява момчето зад щанда. Джаджата всъщност представлява комплект от три елемента. Миниатюрна слушалка се поставя навътре в ушния канал и така остава почти незабележима. Отделно на врата си под дрехите преписвачът трябва да надене метална примка, която всъщност е предавателят. Тя се свързва с мобилния телефон на подсказващия чрез стерео жак. Има възможност да се регулира и силата на звука от джиесема. „Огърлицата” разполага и с вграден микрофон, чрез който, ако обстоятелствата позволяват, може да се осъществи обратна връзка с диктуващия, който дежури на мобилния телефон. За да работи системата, е нужно да се зареди с две батерии от 9 волта.

Нямаме в наличност, за да ви покажа, обяснява търговецът. После пита кога е изпитът. Готов е да направи доставка при поръчка още същия ден до вечерта. Цената е 50 лева.

 В интернет има различни модификации на предлаганото устройство. В някои капачето на слушалката е с телесен цвят и имитира релефа на вътрешната страна на ухото, така че трудно би могло да се различи дали е истинска плът или пластмаса. Според изработката цената може да надхвърли и стотачка.
"Със сигурност ще свърши работа - няма как да ви накарат да си разкопчеете ризата и да видят предавателя, защото ще е посегателство срещу личността", изтъква достойнствата на джаджата продавачът. На въпроса как така търгува с това почти в двора на ПУ „Паисий Хилендарски” отвръща: „Забранено е да се ползва, но не е незаконно да се продава”.

 Подобни приспособления вече почти не вършат работа на кандидатстудентските изпити, тъй като в почти всички университети приемните кампании минаха на тестови формат. При него няма как да се издиктува от край до край теоретичен въпрос, а се залага на комплексна проверка на знанията и практическото им прилагане в различни задачи. Устройствата обаче все още се ползват на семестриални изпити и преподаватели признават, че трудно улавят на мига измамниците, но после в писмените работи личи, че са работили под диктовка.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни детски ясли София център
Латино танци за деца в Пловдив
Курсове по Испански език София
Тестове по Английски за 8 клас
Английски език нива на обучение
Йога на смеха
Забавен Английски за деца
Бокс тренировки Бургас
Балетна школа София учебна година
Фитнес тренировки
Говорим Английски
Изучаване на Английски език online
Пилатес в Плевен
Уроци по Италиански София
Индивидуални уроци по Руски език София
Училища Испански език
Тренировки по Футбол за момичета
Уроци и курсове курс по Народни танци
Уроци по Италиански София
Курсове по Китайски език
Немски език Бургас
История за 10 клас
Уроци по Плуване за възрастни София цени
Английски с транскрипция
Немски език ниво a1
Домашно по Математика за 6 клас
Индивидуални тренировки по Плуване
Online обучение по Английски
Компютърен курс
Уроци по Немски език
Салса клуб
Балетни школи в Стара Загора
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ