+ Предложи новина
01.07.2019

Ромско дете от село получи две шестици на малките матури в 4 клас

Ромско дете от село получи две шестици на малките матури в 4 клас

  Ромче от Куклен изкара шестици по български и математика на малките матури в 4. клас. Успехът на Мариела Рангелова идва, след като две години с детето е работено допълнително в дейностите по проект „Всички заедно за по-добро образование и здраве". Изпълнител е Община Пловдив с финансиране в размер на 1 077 495 лв. от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Целта бе повишаване на образователния и здравния статус на деца от малцинствата в Куклен и Пловдив.

 Мариела е пример как могат да се случват нещата и в нашата общност, каза Албена Костадинова от партниращата фондация „Инди Рома 97" в Куклен. И разказа, че в дейностите по проекта с медиаторите нарочно канила и хора от общността с висше образование, и майки, които са се задомили и родили деца още на 13 г. Знаете ли какво е да изведеш майка с дете на куклен театър в Пловдив? "И това стана”, вълнува се Костадинова. И е категорична, че най-важното е да се разчупят стереотипите, които пречат на общността да върви напред.

 Заради начина, по който го е постигнал, екипът в Пловдив е определен за първенец между 6 общини, в които са финансирани дейности по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Челното място е заради иновативност и адекватни дейности. Пловдивският проект се отличава и по интегрирания подход - чрез децата се стига до родителите и ефектът е едновременно в образованието и здравната сфера. Проектът целеше допълнително обучение по български, намаляване на отпадащите от училище, включване на родителите, занимания в групи по изкуства и спорт, достъп до здравни услуги. Бяха изградени образователен и здравен център в „Столипиново". Ефективността на назначените медиатори, които да стигнат до семействата, доведе до въвеждане на професията в националния класификатор.

 Над 200 деца са върнати в училище, а по домовете са обходени около 600 още преди да влезе в сила механизмът за обхващане и задържане в клас, отчетоха от екипа. Подобрен е достъпът до здравеопазване, на 40 жени са поставени спирали в здравния център, който е по-добре оборудван от ДКЦ-тата. Факт са също две площадки и видеонаблюдение в ДГ „Лилия".

 На отчитането на проекта бе подредена изложба с творби на децата от групите по изкуства, които рисували, майсторили витражи и картички с техниката квилинг. Освен пленери сред природата, преживели спектакли в големите зали на Пловдив. Даже надникнали зад кулисите, гримьори рисували по лицата им, гардеробиери ги облекли в сценични костюми, запознали се с диригента. Посещенията по артсалони, в операта и музея са с партньорството на Фондация „Пловдив 2019", която по този начин прилага опита за работа с общности на други европейски столици на културата. В малки групи общо 120 деца са се докоснали до света на изкуството. А в резултат на спортните дейности по проекта

„Столипиново" вече си има отбор по художествена гимнастика.

 Докато момчетата играят футбол, 10 момичета от 5 до 11 г. тренирали съчетания с лента в Образователния център. Ръководителката им Надя Писова ги запалила, като събрала родителите на по-даровити подготвачета в НУ „Кирил Нектариев" и им пуснала на видео съчетания на „златните момичета". Ентусиазмът на децата довел до две ансамблови композиции с лента по Шопен и модерна музика, научили се на грация, изпълнителност, точност, да следват указания и да бъдат отбор.

 По проекта е направено и картографиране на махалата - с цел изясняване на потребностите, върху които да се фокусират следващи инициатива. За швейцарския проект е гарантирана устойчивост - здравните медиатори са назначени към общината, продължават работа и образователните, ще има допълнително финансиране за заниманията с изкуство и спорт.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.92 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ