+ Предложи новина
18.10.2016

Ромските ученици ще получават стипендии, за да завършат средно образование

Ромските ученици ще получават стипендии, за да завършат средно образование

   600 ученици от ромски произход ще получат стипендии за обучение в гимназиален етап по съвместен проект на Министерство на образованието и науката и Ромския образователен фонд, съобщиха от пресцентъра на МОН. Проектът „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“ беше представен официално днес и ще бъде изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Той е по модел, прилаган успешно в Македония, Сърбия и Словакия. През тази и следващата учебна година по проекта 75 ментори ще подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на 600 ученици от ромски произход. От тях по 200 ще бъдат в IX и X клас и по 100 в последните два гимназиални класа. През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Догодина размерът на паричните средства ще бъде диференциран в зависимост от успеха, социалния статус и мотивацията на учениците.

 „Пуснали сме покана за участие в проекта до всички регионални управления на образованието. Те имат ангажимент да я предоставят на училищата. Подборът на участници ще става от комисия по определени критерии, от които най-важният ще бъде успехът в училище“, обяви директорът на ЦОИДУЕМ Мануела Радева. Друго основно изискване при кандидатстване по проекта ще бъде учениците да са завършили успешно VIII клас.

 Работата на менторите ще се осъществява както в училищата, в които учат децата, така и чрез интернет. След всеки учебен срок учениците и менторите ще дават обратна връзка за резултатите и успеха и ще оценяват силните и слабите страни на съвместната работа. „Целта на проекта е да подобри образователните резултати на учениците от ромски произход, да се намали броят на отпадащите от училище, да спомогне за успешното им завършване на средно образование и да ги мотивира да продължат във висшите училища“, добави Огнян Исаев от Ромския образователен фонд.

Източник: www.fоcus-news.net

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
История и цивилизация за 8 клас
Текстове на Английски език
Школа по Народни танци
Летни курсове Английски
Разговорен курс по Английски
Курсове по Испански език Пловдив
Частна детска градина София Надежда
Курсове Бургас
Народни танци за деца в Люлин
Тест по Френски език
Български език и Литература за 6 клас
Уроци по Биология за матура
Курс Немски Бургас
Курс по Графичен
Зумба танци Пловдив
Нива в Английския език
Обучение по Немски език
Уроци по История
Курсове по Испански език Варна
История и цивилизация за 5 клас
Математика 4 клас презентации
Подготовка за матура по Математика
Народни танци София
Курсове за Фризьор Благоевград
Латино урок
Английски Български преводач
Подготовка по Български език
История за любовта
Йога в центъра на София
Школи по Народни танци София Студентски град
Курсове Италиански
Курсове по Фотография София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ