+ Предложи новина
04.10.2021

Родолюбиви българи осветиха паметник на легендарния Индже войвода

 Бронзов барелеф върху морена, извадена от кариерата край елховското село Гранитово припомни славата на легендарния Индже войвода в родното село на майка му - Попово, община Болярово.

 Паметният знак, изработен от тополовградския скулптор Христо Дюлгеров бе официално осветен в събота,  за 200-годишнината от гибелта на хайдутина, възпят в народния фолклор За основа на образа Дюлгеров, който е автор на серия паметници е използвал  рисунката на художника проф. Илия Петров, на която войводата е изобразен в своеобразна униформа на български волентир, като какъвто загива през 1821 година по време на битка с турските войски край село Скулен по брега на река Прут в близост до сегашния град Яш.

 Истинското име на Индже войвода според изследователите му било Стоян, прякорът дошъл от стройната /тънка/ осанка, различните автори дават различни родни места, сред тях е и намиращото се днес в Турция Доганджа, но официално е възприето проучването на доц. Мильо Петров, който сочи боляровското Попово, някога Папазкьой. Там преди малко повече от две десетилетия тогавашният вицепрезидент Тодор Кавалджиев открива паметен знак в двора, където уж била родната къща на майка му.

 Образът на Индже войвода е вдъхновил гениалния руски поет Александър Сергеевич Пушкин, който пише стихотворение и повест, посветени на кържалиите, редом с народните песни той остава в съзнанието на поколения българи и с разказа „Индже“ на Йордан Йовков от цикъла „Старопланински легенди“.

 „За мен е чест да направя паметник на Индже войвода, който да бъде поставен в село Попово. Живеем в трудни и сложни времена, радвам се че има ръководители на общини като кмета на Болярово Христо Христов, които милеят за героите!“, коментира  Дюлгеров, който е автор на паметника на войводата Кара Кольо в Тополовград.

 Върху втора, по-малка морена се чете строфа от  народната песен: „Заплакала е гората заради Индже войвода: "Че го Индже го ранили в челото между веждите." /Нямало никой до него водица да му донесе,/ водица да му донесе, сенчица да му направи.„

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.92 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ