+ Предложи новина
03.10.2019

Родителите ще връщат помощта за първокласник при повече от 5 неизвинени отсъствия

Родителите ще връщат помощта за първокласник при повече от 5 неизвинени отсъствия

 Помощта за първокласници тази година ще се дава на два пъти - половината сума сега, а другата половина - в началото на втория срок, ако детето продължава да учи, напомниха вчера от Агенцията за социално подпомагане. Целта е да се предотврати евентуално записване на детето в училище само заради помощта, след което то да спре да посещава занятията.

 Размерът на еднократното подпомагане остава 250 лв., а прагът за достъп е до 450 лв. средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца. Помощта се отпуска без условия за деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни семейства или в семейства на роднини и близки по мярка, наложена по закона за закрила на детето. За нея се кандидатства след записването на детето в първи клас, но родителите все още имат време - крайният срок е 15 октомври.

 Към края на миналата седмица подадените заявления са 30 230, отказ са получили 1362 от тях, а одобрени са 25 912 семейства, в които ще бъдат подпомогнати общо 26 492 деца. През миналата учебна 2018/2019 година еднократна целева помощ получиха семействата на 35 550 първокласници, уточняват от АСП. Еднократната помощ за първи клас е включена в мерките за задържане на децата в училище и родителите трябва да я възстановяват, ако детето е допуснало 5 неизвинени отсъствия в рамките на един месец от учебната година.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ