+ Предложи новина
06.08.2019

Родителите ще връщат еднократната помощ за първолак ако детето не посещава училище

Родителите ще връщат еднократната помощ за първолак ако детето не посещава училище

  Родителите ще трябва да връщат еднократната помощ за първокласник, ако детето допусне 5 отсъствия в рамките на един месец от учебната година, съобщават от Агенцията за социално подпомагане. Сумата ще трябва да бъде възстановена и ако детето не постъпи в училище или прекъсне през втория срок. Това ще се случва ако няма уважителна причина за липсата им в клас. Изключение ще се прави само ако причината е била здравословно състояние.

 Променен е и редът за предоставяне на еднократната помощ за първолаците. Вместо на куп, тя ще бъде давана на два пъти. Първата част ще се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а втората в началото на втория учебен срок. С мярката се цели намаляване на отпдащите ученици.

 Освен това вече заявленията за получаване на всички видове семейни помощи за деца ще може да се подават и по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор. До момента документите се подаваха лично в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на заявителя. Целта на промяната е намаляване на административната тежест и улесняване на гражданите при подаване на книжата. Промените са влезли в сила от 1 август, след като са били обнародвани в Държавен вестник.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.96 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ