+ Предложи новина
17.08.2016

Родителите ще имат по-активно участие в училищния живот

Родителите ще имат по-активно участие в училищния живот

  Най-малко двама родители ще участват в обществените съвети, с каквито от тази учебна година трябва да разполага всяко училище и детска градина у нас. Това предвижда проектоправилник за устройството и дейността на въпросните структури, предложен от МОН за обществено обсъждане. Според проекта обществените съвети се състоят от нечетен брой членове, като включват един представител на финансиращия орган и поне трима представители на родителите. В родителската квота поне две трети трябва да са майки и бащи на деца от съответното учебно заведение, а останалите могат да бъдат "професионално доказани личности от различни области на обществения живот, изявени общественици, спомоществователи, бивши възпитаници, които не са родители на деца и ученици от детската градина или училището". За професионалните училища има изискване в съветите да участва и представител на бизнеса. Според големината на училището общественият съвет ще има между 5 и 9 членове.

 Проектът до голяма степен повтаря отговорностите, които училищният закон вменява на обществените съвети с цел по-голяма отчетност и контрол. Въпросните органи ще одобряват стратегията за развитие на учебното заведение, ще приемат ежегодния отчет на директора за изпълнението й, ще обсъждат програмите за превенция на ранното напускане на училище и за предоставяне на равни възможности на децата, избора на ученически униформи и др. Те ще могат да предлага мерки за подобряване на качеството на образованието, да дават становища за разпределението на бюджета, да съгласуват училищния учебен план, избора на учебници и др.

 Предвидено е представител на родителите да участва в комисиите за атестиране на директорите, при провеждането на конкурс за директор, както и при създаването и приемането на етичния кодекс на училищната общност. В заседанията на педагогическия съвет представителите на обществения съвет имат право на съвещателен глас, каквото право имат и поне трима представители на ученическото самоуправление и представител на настоятелството.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.88 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ