+ Предложи новина
17.10.2017

Родителите повишават изискванията си към учителите

Родителите повишават изискванията си към учителите

  16-годишен ученик е припаднал от препиване с алкохол, след като се забавлявал със свои връстници, съобщиха от полицията. Младежът е бил открит в петък малко преди полунощ на ул. "Обединение" в близост до сградата на Общинската администрация в град Мадан. Момчето веднага е било откарано в местния център за спешна помощ, където му направили промивка на стомаха. Не след дълго той се свестил, а дрегерът отчел 1,50 промила алкохол. Впоследствие станало ясно, че ученикът заедно с компания празнували рожден ден на свой близък в заведение и успели да се почерпят доста сериозно. „В момента колегите работят по случая, изяснява се в кое заведение са празнували и кой е сервирал алкохола“, коментира говорителят на полицията в Смолян Цветелина Черкезова.

 В същото време 12% от децата в България се отглеждат от родителите си от разстояние, като общуват с тях по скайп. Също така 52% от децата се възпитават в непълни семейства. Тези данни изнесе шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева, която участва в конференцията - "Партньорство училище - родители". Родителите стават все по-тревожни по отношение на възпитанието на децата си, като компенсират това с повишени изисквания към учителите, заяви проф. Нели Бояджиева от Софийския университет.

 "Колегите от Видин казват, че ако ние не сме, за да проследим ученика - дали се е нахранил, дали е на топло, дали се е прибрал, дали си е купил учебници и дали редовно се подготвя за следващия учебен ден, няма кой да погледне това дете", коментира Янка Такева трудностите на учителите, които работят с ученици, на които родителите са на работа в чужбина. Такева добави, че "със смартфоните и по скайпа това дете си говори със своите родители, но те не знаят дали то е вкъщи, на улицата или на друго място". Никой от нас - учителите и директорите, не може да замести майката и бащата в училище, с тези думи се обърна председателят на СБУ към учителите, училищните директори и представителите на родителските организации, участващи в конференцията.

 Янка Такева постави и въпроса за нарушения баланс в комуникацията между родителите и училището. Тя попита "кой докъде и как трябва да се намесва в работата на образователната система и да определя политиките за развитието й". Трябва да се намери баланса на доброто общуване в образованието и в основата на него да стои доверието, каза Такева. На форума бяха представени добри практики за взаимодействие между училище, родители и ученици, за да се постигне максимално партньорство за създаване на по-добра образователна среда и за активно ангажиране в него както на училищната общност, така и на родителите, пише БТА.

Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева заяви, че 51 процента от българските деца живеят в непълни семейства, а 12 процента от децата у нас се отглеждат по скайп от родителите им, които са на гурбет в чужбина. Такева изнесе тези данни на конференцията "Партньорство училище - родители - добри практики и решения", организирана от Министерството на образованието и науката. "Колегите от Видин казват, че ако ние не сме, за да проследим ученика - дали се е нахранил, дали е на топло, дали се е прибрал, дали си е купил учебници и дали редовно се подготвя за следващия учебен ден, няма кой да погледне това дете", коментира Янка Такева трудностите на учителите, които работят с ученици, на които родителите са на работа в чужбина. Такева добави, че "със смартфоните и по скайпа това дете си говори със своите родители, но те не знаят дали то е вкъщи, на улицата или на друго място". Никой от нас - учителите и директорите, не може да замести майката и бащата в училище, с тези думи се обърна председателят на СБУ към учителите, училищните директори и представителите на родителските организации, участващи в конференцията. Янка Такева постави и въпроса за нарушения баланс в комуникацията между родителите и училището. Тя попита "кой докъде и как трябва да се намесва в работата на образователната система и да определя политиките за развитието й". Трябва да се намери баланса на доброто общуване в образованието и в основата на него да стои доверието, каза Такева. На форума бяха представени добри практики за взаимодействие между училище, родители и ученици, за да се постигне максимално партньорство за създаване на по-добра образователна среда и за активно ангажиране в него както на училищната общност, така и на родителите, пише БТА.

Прочети повече на: https://www.novini.bg/news/449059-%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B2%D0%B0-12-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B9%D0%BF.html

Източник: www.dariknews.bg   www.monitor.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Немски език
Курсове за Сладкари
Курсове по Счетоводство Варна
Индивидуални курсове по Английски
Частни уроци по Английски език Пловдив
Състезателни танци за деца
Обучение по Ексел
Лесен Английски
Изучаване на Испански език
Курсове Немски език
Уроци по Рисуване Бургас
Уроци по Пиано Пловдив
Частни уроци по Литература Шумен
Курсове за Маникюр София
Клуб по Спортни танци Сливен
Текстове на Английски
Летни курсове по Английски език
Курс по Немски Пловдив
Swing танци клуб
Спортни танци Стара Загора
Клуб по Спортни танци Варна
Тест по География на България
Частни уроци по Английски за деца
Онлайн курс по Английски
Курсове по Френски език София
Научи Английски език
Френски език уроци
Курс Испански език
Учители по Математика
Уроци по Плуване за деца в Русе
Английски език за 1 клас
Хип Хоп танци София Люлин
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ