+ Предложи новина
20.01.2017

Родители въстанаха срещу новите правила за прием на първолаците

Родители въстанаха срещу новите правила за прием на първолаците

  Новият прием на деца в първи клас предизвика недоволството на родители. Според промените в работния вариант на Столичната община, адресът ще е ключов за кандидат-първолаците, като пресяването ще става по постоянен адрес, носещ най-много точки. И въпреки че според заместник-министъра на образованието Диян Стаматов промените, свързани с централизирани критерии и фиксирани точки, са важни и положителни, срещу новите правила се обявиха доста родители, на чиито деца им предстои прием в учебно заведение. В няколко писма, изпратени до членове на общинския съвет и до омбудсмана Мая Манолова, те обясняват, че новите критерии водят до пряко дискриминиране на децата и ще се получи още по-голямо разделение в обществото, вместо да доведе до интеграцията му.

 "Живеем в 21 век и хората стават все по-мобилни. При избора на училище родителят следва да има право да прецени къде да запише детето си - дали учебното заведение да бъде срещу блока, до местоработата на родител, до адреса на близък роднина, който ще бъде ангажиран в отглеждането на детето, до спортния клуб, в който детето тренира и т.н. Това е изцяло въпрос на личен избор и не е допустимо такова ограничение да бъде нормативно прието", смята Веселина Андреева от София. Според нея е нормално училища, доказвали своите резултати, да бъдат сред желаните учебни заведения и обратно. Докато с нововъведението, извеждащо критерия местожителство с най-голяма тежест автоматично би осигурило запълването на училища, които страдат от недостиг на кандидати. Този критерий предизвиква още един проблем, засягащ хората от новите столични квартали като "Манастирски ливади", "Витоша" и др., където училища липсват.

 "В ж.к. "Овча купел" училищата са три – точно толкова колкото има на "Пиротска" в отсечката между бул. "Христо Ботев" и ул. "Одрин" – разстояние от приблизително 1 км. и минимален брой жилищни сгради", уточнява Андреева. Също така тя смята, че ако целта на системата е да осигури приоритетен прием на деца, живущи в района, то настоящият адрес е абсолютно достатъчен. "Изместването на настоящия адрес от постоянен следва да се тълкува или като излишна бюрократщина или дискриминативно", пише тя.

 Според недоволните, никъде не е обърнато внимание на завареното положение. Хората смятат, че е задължително при прием най-високата тежест да се дава на преминато обучение в подготвителна група към същото училище, тъй като децата вече са се адаптирали и класът е сформиран.

 Новите правила само ще накарат хората да се втурнат да се пререгистрират, сменяйки адресите и личните си карти. Единият родител ще е на адрес, за да изпълни изискванията на системата за ясли и детски заведения, другият родител ще се регистрира на друг адрес, за да може да запише първолака, впоследствие най-вероятно историята ще се повтори и в 5 клас.

Източник: www.dnes.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Онлайн уроци по Графичен Дизайн
Учител по Математика в Хаджи Димитър
Частен учител по Математика
Уроци по Български език за 5 клас
Уроци по Плуване за деца София
Уроци по Италиански език онлайн
Частни уроци по Английски
Тренировки по Волейбол в София за деца
Уроци по Руски
Английски в Малта
Училище на Английски
Онлайн обучение по Английски език
Частни уроци по Немски
Йога вкъщи
Как да научим Английски лесно
Изучаване на Италиански
Уроци по Плуване Варна
Уроци по Английски език Надежда
Народни танци в София
Модерен Балет София уроци
Уроци по Хип Хоп танци онлайн
Частни детски градини Красна поляна
Латино танци за деца в София
История за любовта
Клуб по Народни танци Витоша
Online уроци по Английски
Курсове Счетоводство Пловдив
Курсове по Френски език София
Салса Латино
Курс по Фотография София
Курсове по Китайски език
Курсове Английски език Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ