+ Предложи новина
05.12.2018

Родители тръгнаха на училище по Монтесори педагогика

Родители тръгнаха на училище по Монтесори педагогика

 И родители тръгнаха на училище по Монтесори педагогика. Семействата са на 17-те деца от първата паралелка първокласници в общинско учебно заведение у нас, която бе разкрита през тази учебна година в иновативното СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Пловдив. Школото финансира поредицата от 5 беседи с пари по национална програма „С грижа за всяко дете”. Целта е да се синхронизират методите в клас с подхода на родителите у дома.

 Монтесори дава повече свобода на децата, които учат в специално оформена среда с характерни за метода обучителни средства, материали и помагала. Различното от класическото обучение е, че всички не учат едно и също в един момент, а работят на групи по теми. Имат свободата по даденото задание да изберат сами с какъв материал да усвояват знанието - ако например пишат буква А, могат да я изрисуват в тетрадката, с пръстче върху пясък или с мъниста. Няма го също стандартното оценяване, липсват и класическите поощрения и наказания.

 Учениците сами поддържат чистотата, мият и бършат прах в клас, а в занималнята пият чай с порцеланови чашки, като си го приготвят сами в специален кухненски кът в предверието на класната стая. Философията на методиката е детето да опознава света чрез собствен опит, а не да го получава наготово от учителя. Тази система поставя в центъра хлапето, а преподавателят има само подкрепяща роля. За да влязат в крак с този подход, родителите вече са имали една лекция по въведение в Монтесори педагогиката и друга на тема наказания и похвали. Още три пъти до края на учебната година семействата ще се събират, за да им бъдат обяснени спецификите на Монтесори. Успоредно се организират и общи събития за деца, учители и родители, за да се създаде общ дух на съпричастност и да се образува една общност, обясни директорката на пловдивското СУ „Св. св Кирил и Методий” Таня Николова.

 Всички заедно вече са засадили лук и марули в опитното поле на двора, което децата от Монтесори паралелката сами ще поддържат. В Ден на семейството пък всеки родител заедно с хлапето си изработил картичка. След това първолаците си избрали дали да направят отбор с мама или татко, за да премерят сили с останалите. Състезанието беше без победители, а с цел всички да участват и да се забавляват, отново в духа на Монтесори, обясни Николова. Накрая семействата си спретнали барбекю в училище и седнали на една маса да споделят храната, която дружно са приготвили. Целта на поредицата срещи е семействата да се приобщят към духа на този подход, като това става в неформална среда, казват от училището. Заедно с първолачетата, екипът учи и майки и бащи как да градят самостоятелност у децата си, да им дават свобода да вършат дребни домакински неща и да се отърсят от страха, че могат да счупят нещо или да олеят. Когато в училища възпитаваме децата по този начин, те търсят тези възможности и у дома, казва Таня Николова.

 Обученията на родителите води детският психолог Ренета Венева, която е обучител и на педагозите, които прилагат методиката в пилотните 6 детски градини в Пловдив и първата такава паралелка първолачета под тепетата. На срещите семействата ще узнаят и какви грешки правят при възпитаването на децата. Следващата сбирка е на тема „Как да подкрепим детето”.

 На тези срещи създаваме и група, в които родителите да споделят опит помежду си и едни други също да се подкрепят, каза Таня Николова. Семействата засега са много активни - освен майките, които обикновено са по-ангажирани към обучението, идват също татковци, баби и дядовци, които участват в отглеждането. За родители на бъдещи първолаци, които умуват дали да изберат обучението по Монтесори или класическата система, предстои Ден на отворените врати в 1. А и 1. Б в средата на декември.

 Специална задача ще има Монтесори паралелката за честването на първите 100 дни на първолаците в училище в края на февруари. Всяка година СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Пловдив предизвиква хлапетата да подготвят за празненството проекти от по 100 елемента, за да покажат по този начин какво са научили. Над тях се трудят заедно деца и родители. С първолаците по Монтесори обаче ще се сформират групи от по няколко хлапета с техните майки и татковци, които ще творят дружно. Могат да избират между 4 теми: 100-те национални обекта, история на България, география на България и природни феномени.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.92 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Турски език
Курсове по Медитация
Уроци по Немски Пловдив
Уроци по Турски език Пловдив
Курсове по Счетоводство София
Курсове по Счетоводство Варна
Индивидуални уроци по Френски език
Курсове Италиански
Балетни школи за деца в София
Курсове по Италиански език София
Урок по Английски за деца
Уроци по Плуване за възрастни Бургас
Учител по Немски език
Курсове по Финанси
Online уроци по Математика
Частни уроци по Български език и Литература София
Пробна матура по География
Професионални уроци по Пеене Пиано и Солфеж
Ноти за Пиано за деца
Индивидуални уроци по Български език и Литература
Начална школа по Пиано България
Информатика задачи
Урок по Японски за начинаещи
Обучение по Графичен
Online уроци по Руски
Уроци по Пиано Бургас
Курсове по Рисуване
Курсове Маникюр Пловдив
Курсове Немски език Варна
Тренировки по Тенис на корт в Бургас
Индивидуално обучение по Английски език
Аржентинско Танго Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ