+ Предложи новина
10.07.2018

Родители стават учители в пловдивски иновативни училища

Родители стават учители в пловдивски иновативни училища

 Родителите влизат в час в СУ „Св. Софроний Врачански”, за да увличат децата в свои каузи, да им разказват за професията си или да споделят житейски опит. А половината от занятията ще са извън училище. Така ще протича обучението по дисциплината „Гражданско образование”, която се въвежда наесен като факултативна форма (предишните часове по СИП - б. а.). С начинанието си учебното заведение получи статут иновативно училище. В сряда Министерският съвет гласува предложените от МОН проекти. Сред одобрените са 33 от Пловдивска област. Заедно с 14-те учебни заведения, които станаха иновативни миналата година и запазват този статут, нови подходи ще прилагат още 19.

 Спряхме се на „Гражданско образование”, което да е отделен учебен предмет в СИП в начален курс, обясни директорът на СУ „Софроний Врачански” Пенко Рисков. Ако това се възприеме, училището ще умува над промяна в учебната програма, така че часовете да влязат в седмичното разписание на всички ученици. В тези часове децата ще градят базови житейски умения, нужни в семейството и в отношенията с връстниците, каза Рисков. Екипът му е воден от убеждението, че училището трябва не само да обучава, а също да възпитава, да гради социални умения и тъй наречената емоционална компетентност. Преди да предложат иновацията, в школото са я апробирали. Майката на първолаче Румяна Попова, която е фризьорка, влязла в час с ножиците си.

 По този начин на занятие по предприемачество, което замести някогашното трудово обучение и предмета „Домашен бит и техника”, жената разказала атрактивно за професията си, а после дала урок по сплитане на плитки. Друг клас пък заедно с родителите майсторил сандвичи в класната стая, като всички поговорили и за здравословното хранене. „Тези инициативи се възприеха много добре. Имаме гръбнака и мостовете. Ще се учим в движение. Но опитът ни е показал, че най-успешни във всички отношения са паралелките, чиито класни ръководители са успели да увлекат родителите. Това е и една от целите - те да бъдат приобщени не само като наблюдатели, а като активни участници”, каза Рисков. Стартът е с деца от 1. и 2. клас. От училището вече планират срещи с полицията и включване в инициативата на EVN с Иви и Енчо за пестене на енергия и нов живот на отпадъците.

 Проектът, с който СУ „Пейо Яворов” става иновативно училище, се казва „Проучвам, съпреживявам, споделям”. В две от паралелките в 5. клас ще се прилагат проектно базирано обучение и образователна драма в часовете по български език. Децата ще разиграват фрагменти от произведения. По този начин ще имат примера не само на Бойчо и Рада от „Под Игото”, но и лошите модели, като ще влязат и в двете роли. За часовете по математика пък ще бъдат купени виртуални очила, с които буквално да влизат в конуса, куба и други геометрични фигури. Това ще става през мобилните телефони, а целта е математиката да стане по-атрактивна и интересна.

 Една класна стая ще бъде „облицована” изцяло с черни дъски - така децата могат да бъдат по-активни и да пишат на всички стени. А петте паралелки шестокласници ще си направят лабораторен остров в кабинета по химия. Всички ще се подреждат в кръг, а застаналите в средата на „острова” ще правят опити. Онагледяването води до повече разбиране, казва директорката Саша Кръстева.

 СУ „Св. св. Кирил и Методий” става иновативно с първия в страната Монтесори клас от първолачета в общинско училище. Статута получават още ПГЕЕ, ОУ „Васил Петлешков” и ОУ „Димитър Талев” в Пловдив. В областта иновативни училища ще са СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Асеновград, СУ „Васил Левски” в Карлово, ОУ „Христо Ботев” в Раковски, СУ „Отец Паисий” в Стамболийски, СУ „Христо Смирненски” в Хисаря.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Текстове на Английски
Уроци по Музика за 8 клас
Курсове Маникюр
Курсове по Италиански Пловдив
Курсове по Козметика София
Онлайн уроци по Френски
Частна детска ясла София Витоша
Уроци по Биология и Химия Пловдив
Обучение по Английски език
Спортни танци за деца
Уроци по Плуване за възрастни Бургас
Школи по Английски език Велико Търново
Научи Английски език
Частни уроци по Литература Шумен
Курсове по Уеб Дизайн
Урок по Немски език
Пилатес София Гео Милев
Учител по Рисуване
Уроци по Английски език София Младост
Частни детски градини София Редута
Езикови школи Пловдив цени
Класически Балет за деца и ученици
Италиански културен център София
Балет за деца Бургас
Индивидуално обучение по Фотография
Курс по Немски Стара Загора
Латино танци за възрастни София
Индивидуални курсове по Английски
Курсове по Италиански София
История на Българския език
Индивидуални уроци по Народни танци
Салса школа
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ