+ Предложи новина
21.04.2020

Родители сигнализират, че стипендиите за успех на децата им се бавят

 Ученици, имащи право на стипендия за успех, не могат да си получат парите. Причината е отказ на директора да изплати средствата заради извънредното положение и наложените мерки. За това сигнализира родител от елитно столично училище. Той разказа, че директорът на училището, в което учи детето му, е обяснил на всички чрез електронния дневник "Школо", че в момента парите за стипендии на ученици не могат да се изплатят поради факта, че е забранено струпването на много хора на едно място. "Парите за стипендии на учениците са целеви и не могат да се употребяват за други цели. Те ще бъдат стриктно изплатени след края на кризата, когато учениците се завърнат в клас", уведомява ги школският началник.

 У родителите обаче се надига голямо недоволство, защото се опасяват, че при евентуално удължаване на карантината парите за стипендиите на децата им ще бъдат изплатени чак през септември, т.е. чак през новата учебна година. "Децата ни са задължени да учат онлайн със заповед от министъра на образованието, но няма заповед стипендиите да бъдат изплатени след карантината", мотивират се майки и бащи. Те питат дали изобщо в училището има вече взето решение кой ученик с успех каква сума ще получи, защото се съмняват за наличието му, и дори заплашват, че ако не получат отговор, ще се обърнат към една от националните телевизии с питане дали действително има заповед от МОН стипендиите да не се изплащат.

 "След като децата учат, получават и оценки, значи трябва и стипендии навреме да получат напълно заслужено", смята родител. "Мога да дойда да ги взема (стипендиите - бел.ред.) със скафандър и маска, като в едната си ръка ще държа дезинфектант, а в другата нотариално заверено пълномощно от детето ми", предлага друг. Трети пък споделя за практика в друго училище, в което стипендиите се изплащат по банкова сметка, като условието е тя да е на името на детето. "Със сигурност трябва да се изплащат на всички, които желаят и не могат да чакат. Задайте си въпроса в МОН. Сигурна съм, че такава заповед няма", казва тя.

 От МОН отговориха, че няма заповед за неизплащане на стипендиите. "В редица училища в страната стипендии се изплащат - създадена е съответната организация, при която не се допуска струпване на хора. Това е въпрос на организация от страна на училищното ръководство", коментираха от ведомството, припомняйки, че масово поощренията за децата се изплашат по банков път. Директорката на въпросното училище, отказваща да изплати сега стипендиите, е предложила на родителите да преведе дължимите пари в банковите им сметки. Някои от тях обаче не са се съгласили заради таксите, които банките начисляват.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.96 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Държавен зрелостен изпит по География
Уроци по Тенис на корт София
Уроци по Биология София
Курсове за Маникюр и Педикюр
Школа за Модерни танци Бургас
Пилатес за крака
Английски език за българи
Футбол тренировки
Народни танци в Стара Загора
Треньорска школа по Футбол
Курсове за Одитор
Примерни матури по География
Интензивен курс по Английски Пловдив
Уроци История
Курсове по Декупаж
Индивидуални уроци по Плуване
Немски център
Школи по Английски език в София
Индивидуално обучение по Английски език Пловдив
Народни танци за деца Бургас
Частни уроци по Немски София
Уроци по Танго Пловдив
Курс по Английски език в София
Латино танц уроци
Индивидуални уроци по Руски език София
Курсове Испански език София
Клуб Народни танци Варна
Уроци по Английски Пловдив
Уроци по Биология София
Уроци по Химия
Курсове по Английски език Пловдив
Танци Зумба
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ