+ Предложи новина
04.01.2021

Родители се обявиха срещу връщането на малките ученици в училище

 Родители скочиха срещу връщането на децата от 1 до 4 клас. Две организации - Science in the Crisis и Родители за безопасно образование написаха отворено писмо до министрите на образованието и здравеопазването Красимир Вълчев и проф. Костадин Ангелов, с което се обявяват срещу присъственото обучение от 4 януари на децата в детските години и в училище от 1 до 4 клас.

 Подобно решение в условията на реалната епидемична обстановка пряко излага на огромен риск живота и здравето на голяма част от българските граждани, се казва в писмото. Твърденията, че децата нямат основен принос за разпространението на Covid-19 и че отварянето на училищата не представлява опасност, лесно могат да бъдат оборени, защото заключения въз основа на натрупана до момента информация в света сочат обратното, изтъкват двете организации.

 "Научните данни и заключения от голям брой масови проучвания, публикувани в едни от най-престижните научни, в т.ч. медицински журнали (Lancet, SCIENCE, BMJ и други), категорично показват, че училищата са основно място за разпространение на COVID-19 поради редица ключови фактори: особености на помещенията; липсата на вентилация в учебните помещения; големият брой ученици и учители, присъстващи на едно място; начинът, по който се провеждат учебните занятия; общуването и поведението, характерни за децата; липсващата или неясно изразена симптоматика при децата. Тези особености са решаващи за разпространението на заразата от новия коронавирус в общността”, пишат двете родителски организации.

 Те припомнят, че според Масачузетската обща болница (MGH) към Харвардския университет и детското ѝ отделение, заразените деца имат значително по-високо количество на вирусни частици в дихателните пътища, отколкото възрастните. "Преносимостта или рискът от заразяване са по-големи при наличие на повишени количества вирусен товар. И дори когато децата проявяват симптоми, типични за COVID-19, като треска, хрема и кашлица, те често се припокриват с общи детски заболявания, включително грип и обикновена настинка, в следствие на което правилното диагностициране на COVID-19 е наистина затруднено. Децата не са защитени срещу този вирус и не трябва да бъдат изключвани като потенциални разпространители, според д-р Алесио Фасано, директор на Мукозния имунологичени биологичен изследователски център в MGH”, се казва още в писмото.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Индивидуални уроци по разговорен Английски
Уроци по Музика за 8 клас
Тестове по Английски за 2 клас
Курсове Английски Русе
Компютърни курсове
Вечерен курс по Испански език
Курсове Английски online
Хоро в София
Обучението по Математика
Сахаджа Йога
Интензивен Курс по Английски език
Как да научим Английски бързо
Школа по Математика
Уроци по Математика Люлин
Онлайн уроци по Испански
Курсове по Немски език за възрастни
Учене на Английски
Курсове по Руски език Велико Търново
Школа по Английски език
Школа за Народни танци
Тренировки по Футбол за момичета
Курсове по Немски език в Бургас
Английски видео уроци
Летни уроци по Английски
Народни танци Варна македонски дом
Тестове за матура по БЕЛ
Гръцки език София
Курсове за Счетоводител
Тренировки карате видео
Курсове Ноктопластика
Балетна школа София Модерен Балет
Английски език уроци
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ