+ Предложи новина
09.07.2018

Родители недоволстват срещу събирането на пари в училище, искат фактури

Родители недоволстват срещу събирането на пари в училище, искат фактури

 Учители продължават да събират пари за ксерокопия от ученици, въпреки заповедта на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, според която това е незаконно. Това установи проверка на "Монитор". „Искат ни пари за щяло и нещяло и особено много ме шокира колко скъпо удоволствие излиза ксерокопирането. Смятахме по един предмет колко контролни трябва да бъдат направени, за да се усвоят дадените пари – без почивните дни и ваканциите, което означава, че всяка седмица трябва да има контролни и те да бъдат по 5 листа“, пишат майки във форумите. Родителите се оплакват още, че постоянно им се събирали средства, като най-често това било за учебници и допълнителни помагала, а фактури така и не им се показвали.

 В столична детска градина например, учителките обяснили на майките, че ако искат да имат връзка с тях  трябва да закупят ваучер за GSM, защото сградата била прекалено голяма, а единственият стационарен телефон, на които могат да бъдат потърсени бил в стаята на директора. Не са рядкост и случаите, в които детски градини казвали на родителите, че трябва да закупят чаршафи и калъфки за децата си. Директорите пък се оправдавали, че делегираният бюджет бил недостатъчен.

 Борба именно с тези проблеми и мнението на подрастващите по тях е сред целите на Националния съвет на децата към Държавна агенция закрила на детето. Той включва 33-ма младежи, като 28 от тях са представители на отделните области в страната, а 5 са от малцинствени и уязвими групи. Областният съвет в Монтана дори успял да се пребори с порочната практика учителите да събират пари за ксерокс, като подали сигнал до Регионалната инспекция по образованието.

 „Обръщали са се към нас и заради прекалена строгост от страна на педагозите, както и заради тормоз в образователната институция“, обяснява Ива Иванова, представител на област Монтана в Националния съвет на децата към ДАЗД. От РИО Монтана обясниха за „Монитор“, че право да събира и разходва средства имат училищните настоятелства.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Учители по Английски
Уроци по Модерен Балет София
Курсове по Английски език цени
Математика за деца
Немски език Бургас
Уроци по Пиано Велико Търново
Английски език Варна
Уроци по Испански език в София
Школа по Английски език
Уроци по История за 7 клас
Школа по Ориенталски танци Стара Загора
Изкуство Балет
Упражнения по Немски език онлайн
Уроци по Руски език online
Школа за Народни танци в Русе
Уроци по висша Математика Варна
Английски език матура
Курс по Английски език Стара Загора
Йога Стара Загора
Курсове по Испански език
Уроци по Пиано за начинаещи
Бокс тренировки Варна
Частни уроци по Български език Плевен
Уроци по Рисуване за деца София
Текстове на Английски език
Салса школи София
Йога курсове Бургас
Уроци по Пеене за деца
Занималня Лозенец София
Индивидуални тренировки по Футбол
Уроци по История за 5 клас
Уроци по Математика за 1 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ