+ Предложи новина
02.09.2020

Родители искат сами да избират как да учат децата им - присъствено или дистанционно

 В отворено писмо и в петиция родители, притеснени от присъственото начало на учебната година, искат всяко семейство да има избор за това дали да пусне детето си присъствено на училище или да има възможност и за дистанционно обучение.

 Исканията на инициативата "Родители за безопасно образование от септември 2020 г." са отправени към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и към главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Очаква се днес министър Красимир Вълчев да се срещне с родителите, настояващи да има възможност и за дистанционно обучение през учебната 2020/2021 година, предаде БТА. 

 Има много семейства, в които децата или родителите имат хронични заболявания, или имат възрастни баба и дядо. Алтернативата в момента за родителите е самостоятелната форма на обучение, а ние не искаме това, казват родителите. Според тях това означава сам да си обучаваш детето и в края на годината то да се яви на изпити. Така децата ще са съвсем изолирани, а все пак дистанционното обучение предлага среда, колектив, съвместни проекти, общуване, макар и виртуално. Осъзнаваме, че голяма част от родителите са за присъственото обучение, но смятаме за наше право да решаваме за здравето на нашите деца и семейства по време на пандемия. Реално, ако се даде шанс на родителите, които искат дистанционно обучение, тогава би имало по-малко ученици в класните стаи и по-малък ще е рискът за децата, които са присъствено, е мнението на родителите.

 Според тях у нас "не е малък броят на децата и младежите в училищна възраст с хронични заболявания". Не е за пренебрегване и фактът, че и деца без хронични заболявания прекарват вирусните инфекции тежко - особено тези от тях, които не са се срещали по-рано с грипните вируси. В предстоящия есенно-зимен сезон, освен грипните вируси, ще продължи да циркулира и COVID - 19, а това ще постави в опасност тези, които се разболеят от грип, защото ще бъдат с отслабен имунитет и затова ще са изложени на още по-висок риск от инфекция с коронавируса. Трябва да подчертаем и факта, че много ученици ползват градския транспорт /в големите градове някои сменят и по два автобуса/, за да се придвижат от и до училищата, и то обикновено в пиковите часове, когато автобусите, тролеите, трамваите и метрото са изключително натоварени. Ето една верига на потенциално заразяване, анализът на която трябва да стане основа за обективна прогноза по отношение на училищата като възможни огнища за коронавируса. В детските градини децата се хранят в стаята на съответната група, а при учениците това не е така. В бюфетите, ако ги има, стават струпвания, същото се отнася и за столовите, отбелязват родителите.

 Те припомнят също, че средната възраст на учителите в България е висока: 52- 54 години. Голяма част от тях, дори и от по-младите, имат хронични заболявания. Може да се направи обективна прогноза, че рискът от усложнено протичане на инфекцията при учителите е много голям - не само заради възрастта и здравословните проблеми, но и заради вече доказаното, че колкото по-висок е вирусният товар, толкова по-тежко протича болестта.

 Заради всички тези опасения и причини родителите от инициативата искат да могат да изберат дистанционно обучение за децата си, поне докато не се въведе ваксина, която да е достъпна за всеки желаещ. Родителите предлагат дистанционната и присъствената форма да са едновременно. Докато една част от децата са в клас, другата част, чиито родители са избрали дистанционната форма, могат да следят часа в реално време от вкъщи, а това ще е добре и за тези, които са в класната стая, защото те ще са по-малко. За целта е необходимо училищата да бъдат снабдени с достатъчен брой устройства. Предлагат също децата в дистанционното обучение да са организирани в отделни паралелки на училищно, общинско, областно или национално ниво, за да се оптимизира дневното и седмичното разписание на учителите и на учениците. Искат също да се разреши на учителите, които желаят това, да преподават от домовете си. Родителите предлагат да се изготвят и приемат необходимите промени в нормативни актове и финансирането на училищата, така че тестовете за COVID-19 на учениците да бъдат плащани от НЗОК и да се осигури дистанционното обучение.

 Отрасловият съвет към МОН преди месец реши новата 2020/2021 учебна година да започне присъствено за всички класове и ученици в страната.

 На 10 август в МОН се състоя работна среща на експерти от образователното и здравното министерство. Тогава беше съобщено, че до 25 август на образователните институции ще бъдат предложени два протокола - един за организацията на учебната дейност /с препоръчителен характер, където ще има широк, отворен списък от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация/ и един за медицинската страна на проблема /със задължителни мерки за спазване от всяко училище/. В протоколите ще бъдат изброени и спецификите за - носене /или не/ на маски, за начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове - като физическо, музика, информатика, за храненето в училищните столове и за други специфични дейности.

 В първите дни на септември всяко училище е уместно да има разработен свободен, отворен работен план /екшън план/ за дейностите за превключване за кратко време за работа в дистанционна среда. Ще бъдат предложени и промени в Наредбата за приобщаващото образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия. Ще бъде предложена и възможността всяко училище да избира какъв тип родителски срещи да приложи - в реална или в дистанционна среда.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ