+ Предложи новина
20.01.2020

Родители искат повече време за изпита по математика на НВО след 7 клас

 Над 500 родители са се подписали под петиция до просветния министър Красимир Вълчев за промяна във формата на изпита по математика след 7-и клас. "Сегашният начин на провеждане на НВО по математика предвижда разделяне на 2 части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задачи за 90 минути. Времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците. Това предпоставя тяхното ощетяване, защото не отчита когнитивните им и психологически особености и намалява прецизността при оценяването на познанията", пишат родителите.

 Според тях няма аргументи за това разпределение на задачите. То е аналогично на изпита по литература, но там има два коренно различни изпита - единият модул тества компетентности по български език и литература, а другият - езикови и писмени умения в изграждането на текст - преразказ по непознато произведение.

 Родителите искат промяна да има още за настоящата учебна година. "Сливането на двете части на НВО по математика справедливо би равнопоставило двете категории на оценяване – тази на знанието и тази на умението да се представиш и да работиш бързо под напрежение. Алтернативен вариант за промяна е намаляване на броя на задачите в първата част за сметка на втората част от изпита (18 задачи с избираем отговор в първа част за 60 минути и 5 задачи с нарастваща сложност във втора част за 90 минути)", смятат те.

 Изпитите след 7-и клас тази година ще бъдат на 9 юни по литература и на 11 юни - по математика. Изпитът по български език и литература за тях ще е върху 20 български творби, а не както досега върху 12. Причината е, че от настоящата 2019/20 г. изпитът в частта по литература ще измерва знанията на младежите, придобити не само в 7-и клас, а и в 6-и клас. За следващата 2020/21 г. се очаква те да бъдат препитвани върху целия материал, изучаван от 5-ти до 7-и клас. Тестът по математика ще е с 2 въпроса по-малко - 23 вместо тазгодишните 25.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове Пловдив
Курс по Английски език Пловдив
Курсове Ноктопластика Пловдив
Латино танци София център
Уроци по Народни танци Шумен
Частно училище по Немски език София
Онлайн уроци по Немски език
Фризьор София
Курс по Фотографии
Частни уроци по Английски Младост
Частни уроци по Български език Стара Загора
Курс Фризьор София
Английски език за деца онлайн
Курсове по Испански език за деца
Латиноамерикански танци София
Урок по Рисуване
Частни уроци по Литература Варна
Уроци по Физика Варна
Частни детски градини Овча Купел
Държавен зрелостен изпит по География
История на Балканите
Английски език за 2 клас
Курс Фризьорство Пловдив
Школа по Пиано Варна
Курсове Педикюр
Компютърна грамотност онлайн
Учене на Английски език у дома
Уроци по Немски език Пловдив
Частна детска ясла София Витоша
Уроци Пиано деца
Уроци по Английски език онлайн
Матури по БЕЛ
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ